måndag 26 januari 2015

Laura Dekker - världsomseglaren

Laura Dekker växte upp på en segelbåt och fick tidigt ta hand om sig själv. Att som fjortonåring, 2009, segla jorden runt helt ensam var ingenting konstigt för henne. Den Nederländska barnavårdsmyndigheten hade inte samma åsikt och en rättstvist innebar att Laura fick skjuta på sina planer, men ungefär ett år senare den 21:a augusti 2010 seglade hon iväg från Gibraltar för att påbörja sitt livs äventyr och utmaning som kom att vara under ca 2 år. Aldrig har någon så ung försökt sig på en liknande resa som kom att kantas av det mesta och på UR Play finns nu en dokumentär som visar hela hennes segling.

Laura Dekker. Foto: UR Play.

Om du gillar hav och riktiga äventyr måste du se detta. Väldigt inspirerande och klart mer givande än det mesta som går på TV.

söndag 18 januari 2015

Billdals skärgård

Slutet på november förra året var senast röven satt nedtryckt i kajaken och latexmuddarna svepte min hals och handleder. Abstinensen har hunnit gro under snart två månader och jag har flera gånger drömt om det böljande blå. Ibland har jag haft svårt att somna in och i timmar bara tänkt kajak, när jag kanske egentligen borde fokusera på tjejer och karriär. Det sista har jag inget egentligt intresse av och den rätta damen dyker säkert upp så småningom.

Beaufort - Skim Kayaks

Tim Ekstam driver Paddla för Livet och är en go grabb jag lärt känna via mina vänner hos Nautopp. Han äger i sin verksamhet ett par Beaufort Skim Kayaks  och det här är kajakerna som färdades längs hela Norges kust i somras. Jag är nyfiken på att testa en för att se om det är något jag kan ha på min Sverigepaddling. Dessutom har jag en ny paddel från norska Avannag som behöver testas. Tim och jag har länge planerat att komma ut på havet tillsammans men aldrig riktigt fått till det förrän idag, men det ser lite mörkt ut ett tag då det visar sig att Tims tjej har rest iväg över helgen med nyckeln till kajak-containern. Det löser sig till slut då ägaren är i närheten och vi kan plocka ut kajakerna strax innan lunch för att senare sjösättas. Tim har inget emot att bli blöt och hoppar i vattnet utan att tveka.
"Det gäller att komma ihåg att stänga alla dragkedjor!", påpekar han medan vattnet når upp till midjan.

Tim och torrdräkten.

Vindarna från igår har avtagit markant och havet ligger förvånansvärt stilla när vi påbörjar paddlingen rakt västerut, men det är också relativt skyddat här vid Billdal. Lite ovant med en ny kajak och särskilt när fördäcket är några cm högre än min Differ. Jag slår hela tiden i händerna i däcket och får koncentrera mig på att paddla något högre än normalt. Flera jag pratat med menar att kajaken är för stor men med tanke på all packning jag kommer ha med mig på resan är jag inte det minsta orolig att den kommer gå för högt i vattnet. Däremot finns risken att jag hamnar för långt ner i själva kajaken men det borde gå att lösa med 1-2 extra sittunderlag. Vi fortsätter ut på havet och vågorna tilltar samtidigt som en lätt hagelskur piskar våra ansikten. Det hela blir ganska kortvarigt och strax därefter välkomnar horisonten med respektingivande dyningar som får det att kittla lite extra i kistan. Klockan börjar vara sen lunch och vi beslutar att äta innan den trevliga stunden övergår till något annat.

Lunchplatsen.

Tim försöker lära mig allt han kan om granit, flinta och gnejs. Den geologikurs han studerar kommer väl till pass här ute och ger säkerligen en djupare förståelse över varför skärgården ser ut som den gör. Jag lyssnar nyfiket medan maten värmer skönt i den kalla och råa vinterluften. Lunchen varar inte allt för länge och vi styr ut på öppet hav för att känna på dess krafter. Rundar några grund där vågorna går höga och jag får koncentrera mig ordentligt på att hålla kajaken upprätt medan min kamera förevigar ögonblicket.

Tim, ljuset och havet.

Ljuset avtar och det börjar bli dags att vända hemåt. Vågorna i ryggen ger oss bra fart framåt, men min kajak är lite väl lovgirig trots fullt skäddautslag. Det gäller förmodligen att packa lite tyngre bak och sitsen bör nog för mig som lätt paddlare flyttas bak några cm. Annars går skutan bra i lite sjö och jag tänker inte längre på att den är högre än det jag kört tidigare. Förvånansvärt lättdriven är den också trots geometrin och längden (513cm). Paddeln som är någon slags hybrid mellan en traditionell grönlands- och vingpaddel överraskar mig positivt. Lätt på handen och skön gång i vattnet. Tim som är en inbiten grönlandspaddlare gillar också känslan. Kanske blir det här paddel #2 under min kommande sommarexpedition.


Nöjda med dagen.

fredag 16 januari 2015

Jorden runt på cykel

Har alltid gillat att ta del av andra människors berättelser och äventyr. Kanske allra mest för att det ger mig inspiration till liknande projekt. Att cykla jorden runt låter verkligen helt galet, men vore det inte för all trafik hade jag seriöst kunna tänka mig något snarlikt.

Den 8:e mars startar Fredrika Ek från Sundsvall sitt livs äventyr. En soloresa runt jorden under 2-3 år. Målet är att kunna samla in 100kr för varje cyklad mil vilket slutligen innebär 400 000kr till förmån för organisationen ActionAid. Läs mer om resan på Fredrikas blogg. Lycka till får man väl lov att säga!

Fredrika Ek. Foto: www.thebikeramble.com

lördag 10 januari 2015

Egon

Blåser hyfsat ute vid Vinga just nu och våghöjden är inte heller så tokig!

Sjöräddningssällskapets kustväder.

lördag 3 januari 2015

Aleksander Gamme

För en tid sedan snubblade jag över ett roligt klipp med en norsk äventyrare. Vad jag inte visste då är att klippet är en del av en längre dokumentärfilm som visades i SVT för några dagar sedan.


Aleksander Gamme heter norrmannen som ensam skidat från Antarktis kust till Sydpolen och tillbaka, utan någon hjälp med mat längs vägen. En resa på totalt 87 dagar och 2270 km, d.v.s. ungefär lika långt som Sveriges kust. Samtidigt som Aleksander skidade försökte även ett par australiensare med samma sak. Deras berättelse visades faktiskt på Banff som jag var på i september förra året.
Otroligt inspirerande dokumentärer, båda två. Passa på att se Aleksanders berättelse på SVT så länge den finns kvar.

Ensam till sydpolen. Foto: SVT