lördag 2 augusti 2014

Dag 12: Närsholmen-Lindholmen

Distans: 20 km
Medelhastighet: 4.6 km/h
Total distans: 247 km
Dagssnitt: 20.6 km/dag
Vind: runt 5 m/s SO

Morgonsolen väcker mig redan 05:30, men går inte upp förrän tre timmar senare. Tanken slår mig att det här var sista natten för den här gången. Dagen har börjat fint, solen lyser starkt och vindarna är knappt märkbara där jag har mitt tält. Går en sväng till björnbärsbuskarna jag spanade in igår. Det blir mumsmums till morgongröten. Hittar även lite röda vinbär.
 
Färska bär
 
Vad ska jag hem och göra en dag som denna? Det är inte direkt så att damen står vid spisen och väntar. Finns inget som drar. Det gäller att ta till vara på dagarna, har inte råd att "kasta bort " en enda, som Jeppe Wikström menade i sitt sommarprat. Stannar ute tills på söndag, och kanske kan hinna ta mig ner hyfsat långt söderut idag och så tillbaka till Marstrand imorgon.
Avnjuter gröten och laddar batteriet. Livet känns enkelt igen. Nu är det bara kameran jag saknar, men kan åtminstone fota med iPhonen/iPaden. Svårt att kontrollera bländare och slutartider, för att inte säga omöjligt, men det går att ta bilder.
Styr söderut vid elvatiden och glider förbi en hel drös med öar, holmar, kobbar och skär. Kommer ut på öppet hav och ser fri horisont igen. Fjordar i all ära men det är något speciellt med öppet vatten. Riktar in mig mot Rörö och tar ett lunchstopp strax innan på Gulskären. En perfekt liten kobbe med ryggstöd och allt.
 
Gulskären
 
Glider förbi Rörö och Hyppeln och sen vidare mot öarna på västra sidan av Hälsö. Folk ligger som sälar på klipporna. Alla bra platser är upptagna. Tar ett varv runt Lindholmen. Vill ha fri horisont då det skall blåsa frånlandsvind och inte så starkt under kvällen/natten. Längst ut på norra spetsen hittar jag en hyfsat skyddad landstigningsplats samt släta klippor. Här blir perfekt och kan väl tillgodoräkna mig detta som Göteborg ändå. Förvisso rakt västerut från Hisingen men Göteborgs södra skärgård har jag paddlat sen innan så min lilla expedition för den här gången känns mer eller mindre komplett. Bara att paddla tillbaka till Marstrand imorgon och hämta bilen, om den nu står kvar?
 
Fri horisont från Lindholmen
 
Släpar ihop sex rejäla stenar och slår upp tältet. Tar ett nakendopp i en av "lagunerna". Förmodligen lika varmt i havet men det var enkelt att hoppa i. Lagar kvällsmat och avnjuter lite whiskey för första gången. Vinden tilltar och vågorna likaså. Tältet väsnas så mycket att jag sätter in öronproppar. Är jag säker på den här platsen? Prognoserna säger sydostlig till ostlig vind och då borde det vara lugnt. Hör fyrverkerier från stan, trots öronproppar. Vi får se om tältet står kvar imorgon.
 
Lindholmen
 
 
Room with a view

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar