fredag 5 september 2014

Kajak.nu

Alla som paddlar kommer för eller senare stöta på namnen Erik och Pia, paret bakom kajak.nu. I Sverige är det få som kan mäta sig när det kommer till antalet dagar i kajaken samt tältnätter, och även om mycket av den lediga tiden spenderas ute är dom förvånansvärt uppkopplade, men så är också sidan ett mindre Wikipedia för kajakpaddlaren.

Erik och Pia i ett Hilleberg. Foto: kajak.nu

För drygt 20 år sedan började paret med kajak. Då var det tydligen VKV som gällde och egna skaffade dom i slutet på 90-talet. Sen dess har dom hunnit gå igenom ett fyrtiotal modeller totalt och av vad jag sett på deras senaste bilder som kommer upp i sociala medier är det nu Arrow Kayaks som paddlas mest. Ett märke som fanns en kort tid med tillverkning i samma fabrik som Skim Kayaks men som sen såldes till Tahe Outdoor. Trist, för det var bra och riktigt snygga kajaker.

Pia i en Arrow Kayak. Foto: kajak.nu

Både Erik och Pia har tidigare haft heltidsjobb men bestämde sig 2009 att gå ner på halvtid för att få mer tid över till friluftslivet. Hur dom får ekonomin att gå ihop är lite oklart men misstänker bloggen genererar några slantar/prylar men framförallt att de fasta utgifterna hålls låga. Jag har alltid fascinerats av deras livsstil och hur man kan få ett rikt liv utan att för den skull behöva jobba arslet av sig och äga de flashigaste prylarna. För i slutändan tror jag aldrig man kan bli lycklig av ett heltidsjobb, åtminstone inte i samma grad som vid mer ledighet. Visst, hittar du ett jobb där du kan kombinera ditt fritidsintresse med ett yrke så är du en bit på vägen men min erfarenhet säger mig att ett sådant upplägg lätt kan förta tjusningen med intresset i sig självt, och vad är det då för poäng med heltid? Nä, då är nog ett halvtid att föredra. Idag jobbar jag 80%, och det beslutet ångrar jag inte en sekund. Tvärtom, tankarna går snarare allt oftare mot Eriks och Pias håll. "Jag har inte råd att jobba heltid, det kostar mig minst 40h/vecka".

Erik på rull. Foto: kajak.nu

Har aldrig mött paret men de kommenterar ändå flitigt på blogginlägg och bilder jag lägger upp och ges bara tillfälle ska jag nog se till att få en pratstund. För nyfiken är jag allt på att få träffa dessa människor och mer i detalj höra om ingredienserna till receptet ett rikare liv.

Helgelandskusten, Norge. Foto: kajak.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar