måndag 16 juli 2018

Sverige till Finland, dag 3: Ängeskär-Hållfastgrunden

Distans: 25 km
Paddeltid: 5 h 30 min
Total distans: 74 km
Dagssnitt: 24.7 km/dag
Vind: 4-6 m/s NO
Paddelväg: klicka här

Tomas är i full gång med sin frukostgröt när jag slår upp ögonen på morgonen. Det är varmt och han sitter ute i enbart kalsonger och hatt. Det ser ut att bli soligt även denna dag för på himlen syns inte ett moln. För min del är detta lite för varmt, men det fungerar och så länge det blåser lite när vi är i kajakerna blir inte motorerna överhettade.

Glad paddlare.

Idag är det slut på den öppna havspaddlingen och tur är väl det för nu blåser det desto mer och dessvärre rakt mot oss när vi vid tiotiden letar oss in bland öarna norr om Eckerö och Hammarland. Öarna här är för det mesta tämligen platta och de flesta klädda i buskar och träd. Det ser inte riktigt ut som de skärgårdar jag paddlat i tidigare och i den heta sommarluften får man lätt en känsla av att vara på varmare breddgrader.

Dagens lunchplats.

Efter närmare åtta timmar på vattnet hittar vi en liten ö med tältvänliga släta och vågräta klippor. Ett par ålänningar är här och badar men de skall ge sig av snart och blir ganska förvånade över att vi paddlat från Sverige. Vi får förklarat att den stora skillnaden mellan de finska och svenska båtfolket är att svenskar gärna ligger på rad med sina båtar medan finnar vill vara helt för sig själva. Jag frågar om bastumöjligheter och vi får tips om ett par ställen i närheten av får planerade rutt. Älänningar tullar inte gärna på sina bastutillfällen och de vi pratar med badar minst sex gånger en dålig vecka.

Tältresning på Åland.

Tältplatsen för dagen.

Vi tar ett svalkande och skönt dopp även denna dag och fixar sedan med det vanliga. Nu är vi inomskärs och därför är fågelkacklet i princip helt borta. Livet är enkelt och Tomas ganska okomplicerad att frilufsa med. Imorgon fortsätter vi österut i den heta sommarvärmen.

Två nöjda paddlare.