onsdag 18 juli 2018

Sverige till Finland, dag 5: Österörarna-Dömmarskär

Distans: 30 km
Paddeltid: 5 h 45 min
Total distans: 132 km
Dagssnitt: 26.4 km/dag
Vind: 0-3 m/s NO
Paddelväg: klicka här

Någon måste ha spanat på oss med kikare när vi gled in i viken igår för strax efter att lägret var på plats kom en båt med fyra personer och en hund. De gjorde en extra sväng förbi oss och åkte sen tillbaka till den lilla eremitkoja som låg intill vår plats. En skruvdragare hördes och kort därefter åkte de hem. Ett nytt fint lås på dörren visade det sig. Antagligen oroliga över att vi skulle ta oss in, men vad ska vi där att göra en så varm sommarnatt?

Nyskruvat lås för klåfingriga svenskar.

Solen skiner för fullt och vindarna är svaga när vi paddlar vidare österut mot Finland. Det är nog för övrigt lite av temat den här resan, med undantag för dag tre då vi hade lite motvind att tala om.

Svaga vindar idag.

Vid Furön reser sig ett utsiktstorn på klippan så vi passar på att ta en liten kort rast och gå upp i tornet, trots förbudskylten. Strax efter det ett lunchstopp och skönt bad vid Stora Krokholmen. Algblomningen är i full gång och rätt kraftig på vissa platser men här är vattnet klart och fint.

Fin utsikt från tornet.

Efter lunchen öppnar skärgården upp sig ordentligt då vi passerar Östra stråket. Från lunchplatsen blir det en överfart på cirka sju kilometer innan öarna tar vid igen, men med tanke på hur lite det blåser idag finns inget skäl för oro.

Tomas i sommarkläder.

När Dömmarskär med sina platta tältvänliga klippor visar sig får både jag och Tomas lust att sluta för dagen. Klockan stannar på trettio kilometer totalt och här är vattnet fint för bad. Baden är verkligen grädden på moset efter varma och svettiga heldagar i kajakerna.

Tomas bjuder på bomben.

En kajakpaddlande finne med väldigt begränsade svenskspråkkunskaper dyker upp kort efter att vi landat på ön. Han förklarar att den stuga som står här är tillgänglig för allmänheten och paddlar sen vidare mot Kumlinge. Stugan är låst men utedasset är öppet och det är väl det viktigaste för oss.

Klipptältning på Dömmarskär.