måndag 15 juli 2019

Helgelandskusten, dag 1: Nesna-Tomma

Distans: 15 km
Total distans: 15 km
Paddeltid: 2 h 52 min
Paddelväg: klicka här

En regnblöt tältduk är det första jag ser när jag vaknar på Nesna camping. Nattsömnen har varit mycket god, men kanske inte så konstigt då jag sov några ynka timmar natten innan och kört 75 mil under en hel dag längs Blå vägen för att komma hit. 300 NOK för tältplatsen var priset. Tomas och Sofie som är med på resan betalar 50 NOK mer för sin plåtis.

Startklara vid Nesna.

Helgelandskusten har länge varit på min önskelista och den här sommaren har jag äntligen tagit mig tid för att paddla här. Vägen hit är lång och krokig, men väl på plats väntar belöningen i form av fina vyer och stränder.

Blankt och fint.

Vi packar kajakerna och börjar paddla över spegelblankt hav med siktet mot Tomma. Det är för mig något helt nytt att uppleva fina fjäll från kajaken, paddling och fjällvandring i ett paket. Avstånden mellan öarna är relativt stora men hjärnan blir lurad av de höga topparna och allt ser mer kompakt ut än vad det är.

Tomas och Sofie framför Tomma.

Nesna är egentligen ingen optimal plats att utgå ifrån då det är relativt långt och öppet till den fina paddlingen. Stokkvågen är ett bättre alternativ, men vi valde dock att börja här för att ett par vänner, som hoppade av i sista stund, skulle ha möjlighet att hyra kajaker. Alternativt tar man bilfärjan ut till Tomma, Lovund eller Træna och har då direkt tillgång till fin paddling.

Kvällsbrasa på Tomma.

Havet ligger som en spegel långa stunder och paddlingen går lätt. Vi ser tumlare, havsörn och lunnefågel. På sydvästra delen av Tomma finner vi en fin plats där tidvattnet inte har en allt för stor inverkan, trots 2,4 m mellan ebb och flod. Tricket är förståss att hitta en strand som inte är långgrund för att slippa bära allt för långt, eller så tajmar man tidvattnet och går iland/lämnar vid högvatten, men då får rasten antingen vara ca. 12 eller 24 timmar.

Dagens middag.

När tälten är på plats går vi en kort promenad på ön. Här är i princip myggfritt och hjortronen målar marken rödorange, men tyvärr är nästan inga bär mogna. Drivved finns det gott om och mot kvällen tänder vi en brasa och njuter av utsikten. Det är väldigt ljust här uppe i norr och kvällen något kylig så brasan värmer skönt. Imorgon fortsätter färden norrut.

Sju systrar i fjärran.

2 kommentarer:

  1. Trevlig läsning, speciellt som jag för en månad sedan kom överens med en kompis om att vi åker dit 2020 för att paddla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du läser! Du gör verkligen rätt i att åka dit. Det är en fantastisk plats. Vi kanske ses på vattnet för jag kommer nog åka dit jag med nästa år. :)

      Radera