tisdag 16 juli 2019

Helgelandskusten, dag 2: Tomma-Kvitvær

Distans: 20 km
Total distans: 35 km
Paddeltid: 5 h 12 min
Paddelväg: klicka här

Det blåser nordliga vindar idag så morgonen börjar tämligen lugnt då vi befinner oss på Tommas läsidan. Strax efter klockan 11 är vi på vattnet och börjar paddlingen norrut. Bakom de mindre öarna får vi skydd men när det börjar öppna upp sig tilltar vinden allt mer. Efter bara drygt en timma på vattnet framträder en fin sandvik som passar perfekt för en lunch. Här har vi skydd från vinden och kan fylla på med energi innan paddlingen norrut på Tomfjorden rakt mot vinden och vågorna.

Lummigt vid Tomma.

Jag håller igång kylskåpet under lunchstoppet.

Quinoa, fetaost, rödlök och avokado. Snabbt, enkelt och gott.

Tidvattenströmmarna drar i våra kajaker och skapar virvlar kring öar och grund. Tomas och Sofie är framför mig och plötsligt ser jag hur de driver snabbt åt höger för att kort därefter föras åt vänster med samma fart. Det är ovant att driva i olika riktningar och många gånger rakt mot vind och vågor. Motvind och motström gör paddlingen riktigt tröttsam och idag har vi lite av båda. Det är stunder som denna man verkligen uppskattar att komma fram och slå läger.

Svenskgänget på Kvitvær. 

Vid Kvitvær finns flera fina sandstränder och en stor vik som blir i princip helt torrlagd vid lågvatten. Ett större paddelgäng från Sverige med norska guider är här och har valt att bära sina kajaker över den långgrunda sandstranden. Vi väljer istället en av de brantare stränderna på norrsidan och får således betydligt kortare väg att bära, men är något mer utsatta för vågorna. Det finns även en fin strand på ön strax väster om denna plats där Tomas och Sofie tältat tidigare och som var avsikten för dagen, men vi valde Kvitvær då alla var trötta och ingen orkade leta.

Här gick vi iland. I förgrunden en av de norska guiderna.

Kvällen är blåsig och kall men regnet slipper vi och med lite kläder är ju kylan inget problem. De norska guiderna kommer förbi och vi konstaterar att en av dem har jag mailat angående sjökort några dagar tidigare. De uppskattar vår närvaro och undrar om det är en familjetur vi är ute på. Tomas och Sofie är förvisso några år äldre än mig, men riktigt så gamla att jag skulle kunna vara deras son är de i alla fall inte.

Fint ljus mot kvällen.

Solen tittar fram mot kvällen och vinden lägger sig något men tältet rycker och prasslar fortfarande. I sovsäcken är det behagligt varmt och jag somnar snabbt in efter en mödosam dag på havet.

Aftonrodnad ger vacker natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar