onsdag 17 juli 2019

Helgelandskusten, dag 3: Kvitvær-Lovund

Distans: 26 km
Total distans: 61 km
Paddeltid: 5 h 52 min
Paddelväg: klicka här

Trots utlovade 10 m/s i nordlig vind är tältet helt stilla på morgonen. Tvärtom mot gårdagens kyliga och blåsiga avslutning är det idag sol och i princip bleke. Tidvattnet är påväg in så våra kajaker är placerade lagom långt från vattnet där de packas för att minimera de tunga lyften. Tajmar man morgonrutinerna rätt skall man i princip inte behöva släpa något alls och idag lyckas vi alla ganska bra.

Inga 10m/s här inte.

Sleneset är ett gytter av avlånga öar som påminner väldigt starkt om Bohuskusten, men med den stora skillnaden att fjällen reser sig i horisonten samt tidvattnet förstås. Här är det lätt gjort att gå vilse på sjökortet så det gäller att hela tiden följa med så man inte hamnar fel för det kan snabbt bli långa omvägar p.g.a. öarnas utformning. Dessutom är det flera partier som blir helt torrlagda vid ebb vilket innebär att man kan bli inlåst under lågvatten.

Sleneset sett från toppen på Lovund.

Vi kommer in i Sleneset samtidigt som högvattnet och väljer därför en av de grundare bitarna. Vinden har börjat tillta och blåser nog just nu enligt prognos. Här inne är vi dock väldigt skyddade mot vågorna och har dessutom tidvattenströmmen med oss.

Sleneset med Lovund i fjärran.

Mitt i den kritiska och grunda passagen har någon byggt en mindre bro som blockerar vår väg så här tvingas vi lyfta våra fullpackade kajaker. Därefter går paddlingen vidare ut på djupare vatten och i riktning rakt västerut mot Lovund. Nordanvinden trycker på och vågorna tilltar i utkanten av Sleneset. Tomas lugnar oss med att det förmodligen inte kommer gå så mycket större sjö än så här ute på Lovundvika som måste korsas innan vi når Lovund. Jag ser på sjökortet hur stora djupen är där ute och är inte alls övertygad om att vågorna kommer hålla sig, men säger inget.

Tomas och Sofie pustar ut i lä för vind och vågor.

Som jag befarat blir överfarten tämligen stökig men alla är vana paddlare och har varit ute i betydligt tuffare förhållanden, så ingen fara på taket än så länge. Vid fyren Oterværet skyddar öarna igen och nu kan vi vrida kajaknosarna söderut med god vind i ryggen. Planen är att tälta på Lovunds sydsida i Nøvvika för att få lä för vinden, men väl på plats hittar vi inga plana tältplatser i det höga gräset och kastvindar kommer med jämna mellanrum ner längs berget. Dessutom konstaterar vi att solen kommer försvinna snabbt här p.g.a. berget.

Nøvvika sett från ovan.

Trots en lång dag på vattnet tar vi beslutet att paddla till Hestvika på Lovunds västsida som enligt utsago skall vara en fantastisk plats. Kastvindarna löser hela tiden av varandra och påminner om väderfenomenet Bora i Kroatien där jag seglat vid ett par tillfällen. Drygt en kilometer innan Hestvika blåser nordanvinden rakt mot oss och sista biten in blir svettig, men en fin sandstrand och gräsplätt i blickfånget ger extra energi.

Stor fin gräsmatta vid Hestvika.

Lovunds egna gräsklippare.

Lovund är känt för sina Lunnefåglar och varje år återvänder en koloni på uppemot 200 000 fåglar. De kommer i stora svärmar från havet med näbbarna fulla med fisk och flyger rakt ovanför våra tältplatser. På en klippa i närheten kan vi se dem ännu bättre, men intill boplatserna får man inte röra sig så några närbilder lyckas jag tyvärr inte få.

Här var det fisk!

Lunnefåglar i kvällsljuset.

Sofie kryper in i tältet mot kvällen medan jag och Tomas spanar solnedgången över Træna. Några skvättar whisky på det gör dagen fulländad. Imorgon planerar vi gå upp på toppen då vädret ser ut att bli strålande.

Træna, lunnefåglar och solnedgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar