onsdag 2 april 2014

Göteborgs södra skärgård - 2014.03.28-30

Det har blivit mycket träning i det sista. Mitt mål med årets Vasalopp var topp 500. Det klarades med råge då jag gled in på plats 316 dryga halvtimman efter segraren. Visst är det kul att utvecklas och bli bättre på det man gör men ärligt talat har jag inte tänkt vinna Vasaloppet. Däremot tror jag och upplever att en god kondition gör dig friskare och förenklar vardagssysslorna. Upplever också att friluftsaktiviteter blir mer njutbara och enklare med god fysik. Tänker t.ex. på fjällvandring, utförsåkning, turskidåkning eller kajakpaddling. Träningen kommer jag fortsätta med i ungefär samma omfattning som tidigare men jag vill i år även fokusera lite mer just på friluftslivet, därför drar jag igång den här bloggen. Dels för att den skall vara ett hjälpmedel att förverkliga mina äventyrsdrömmar och dels för att jag hoppas att den kan inspirera andra att komma ut på sina egna äventyr. Min ambition är att nästa sommar solopaddla hela Sveriges kust, med start i Svinesund och mål i Haparanda, d.s.k. Havspaddlarnas Blå Band. Totalt är det hittills sen starten 1991 endast 152 personer som genomfört färden. Många bryter av olika anledningar, och en av dessa är att de psykiskt inte klarar av att vara ensamma, om man nu valt att starta utan sällskap. Därför behöver jag öva på att vara ute på havet själv och sova ensam i tält, utan någon dam vid sidan eller en Johan som snarkar ljudligt bredvid. För än så länge har jag inte hittat någon galning som villa följa med mig hela vägen till Haparanda.

Så här mysigt kan man ha det!

Helgens väderleksprognos visade svaga vindar och enbart sol så nu bestämde jag mig definitivt för att inte köra någon skidtävling då jag varit lite omotiverad efter Vasaloppet. Packade ihop alla friluftsprylar, slängde upp kajaken på biltaket och åkte till Fiskebäck (i Göteborg) där jag utgick för helgen.

Helgens paddeltur, körde motsols.

Tog mig först mot Asperö, vidare norrut och sen den smala och grunda passagen mellan Brännö och Galterö. Idag visade det sig vara lite väl lågt vatten för jag fick släpa kajaken långa partier. Väl ute på djupare vatten tog jag mig mot öppen horisont och paddlade söderut på utsidan av Styrsö. Vattnet helt spegelblankt och inte ett moln på himmelen.

Livet på en pinne.

Tänkte tälta längst inne i viken på Stora Rävholmen, som är en känd plats bland paddlare, men väl där visade det sig att markägaren höll på att elda gräs och för att slippa röklukten under natten valde jag att slå upp tältet längst ut på den norra udden istället.


Stora Rävholmen.
Lägereld såklart!

Natten blev ganska kall och fuktig p.g.a. kondens så det var rätt skönt när solen började värma mot tältduken morgonen därpå. Öppnade upp och lagade frukosten ifrån sovsäcken med Vinga fyr i blickfånget. Tog mig sen mot Tistlarna där jag lunchade för dagen. Vägen dit är relativt oskyddad med få öar och inget jag vill paddla vid lite blåsigare väder men idag var det återigen näst intill vindstilla så det kändes tryggt, hade även torrdräkt då vattentemperaturen låg runt 4°C. Stort antal sälar förföljde mig både till och från ön under långa stunder. Det var en ny upplevelse för mig och ganska spännande. "Tänk om dom får för sig att anfalla kajaken", började jag fundera när sälarna plaskade, frustade och stönade i vattnet.

Tistlarnas fyr.

Efter lunchen paddlade jag tillbaka till Kungsö som har fina stränder och gräsplättar för tältning, men när jag anländer har en segelbåt ankrat upp precis utanför stranden och rätt i synfältet mot kvällens stundande solnedgång. Jag ville inte ha några störande moment så tältade på grannön Tornö istället, och det var ju fint det med. Myste i tältet efter kvällens fotande och konstaterade att jag haft Earth Hour hela helgen medan folket på land levt utan el en fjuttig timma!

Kvällens utsikt ifrån Tornö.

Kallt och fuktigt inatt igen, men söndagen bjöd även den på sol. Njöt av en god frukost liggandes i sovsäcken och solen som värmde duktigt mot tältet. Packade ihop mina prylar och började sen sakta glida norrut tillbaka mot Fiskebäck. Stannade till vid Långholmen för en lunch samt lite slappande i solen.

Relax på Långholmen.

Att dra iväg på ett äventyr helt solo kanske inte låter så spännande för vissa men faktum är att det ger väldigt mycket tid för egna tankar och funderingar, vilket jag tror kan vara rätt nyttigt när man i vardagen ständigt träffar och umgås med människor. Vidare tvingas du lösa alla problem du ställs inför helt själv, vilket säkert kan vara nytt för en del. Rekommenderas! Det här är något jag helt klart kommer göra fler gånger inför den riktiga resan längs Sveriges kust.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar