onsdag 25 juni 2014

Kamrat- och ensamräddning

En väl inövad kamrat- eller ensamräddning kan vara avgörande mellan liv och död. Alla som ger sig ut med kajak tycker jag bör kunna båda metoderna väl. Öva gärna när ni är på vattnet och var inte rädda för att bli blöta. Med våt- eller torrdräkt behöver vattentemperaturen inte heller vara något hinder. Torrdräkt är dessutom ett måste i mitt tycke om du paddlar på våren, hösten eller vintern.

Kamraträddning finns i många olika varianter men den jag tycker är absolut enklast och mest elegant visas i följande video (först heel hook sen själva räddningen 2min i klippet):


Om du inte har en säker roll (eskimåsväng) så görs ensamräddningen absolut enklast och mest effektivast med en paddelflottör. Det kan exempelvis se ut så här:


Har man ingen flottör till hands när olyckan är framme kan detta vara ett sätt att ta sig tillbaka. Lite bökigt men det fungerar helt klart, jag har testat!En handpump är bra att ha för att tömma ut överblivet vatten ur sittbrunnen när du väl är på plats. Gör man en kamraträddning riktigt ska något vatten inte behöva tömmas när du är i kajaken, däremot är det lite krångligare att få den helt vattentom innan du hoppar i den vid ensamräddning. Det går dock att få till om du gör vändningen med lite finess. Lyft fören högt och ta gärna hjälp av en våg innan du vänder runt kajaken, då får man ut det mesta av vattnet och behöver inte ödsla tid och kraft på att pumpa ut vatten. I sista klippet visas ungefär hur den vändningen går till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar