söndag 3 augusti 2014

Dag 13: Lindholmen-Marstrand

Distans: 20 km
Medelhastighet: 5.4 km/h
Total distans: 267 km
Dagssnitt: 20.5 km/dag
Vind: 0-4 m/s SO

Back to life, back to reality, tänker jag för mig själv när jag kliver upp. Idag är sista dagen och jag ska bara ta mig till Marstrand där bilen är parkerad.
Tältet står kvar, vinden vred sig som den skulle till slut och ön skyddade mig bra där jag låg. Vågorna avtog också då det blev frånlandsvind, så jag somnade ganska tryggt till slut. Idag har jag klivit upp lite tidigare än vanligt då det ser ut att komma in lite oväder på eftermiddagen. Till Marstrand tar jag mig på lite drygt 3,5h så ingen idé att stanna för lunch. Lite mer fika i kajaken bara så går det bra.
Har vinden snett från styrbordssidan när jag siktar in mig mot Hyppeln. Kommer en liten regnskur strax efter att jag börjat, men jag har paddeljackan på så ingen fara. Vrider kajaken lite mer in mot land och paddlar förbi Måvholmen, vidare till Flatorna och sen Brunskär. Vinden lägger sig nästan helt. Här har jag kämpat mot den i tre dagar, och när jag vänder håll blir det bleke. Värmen i jackan är olidlig så tvingas göra ett ombyte.

Kitad för sol

Fortsätter genom Tofta naturreservat, Sveriges största Trankokeri låg tydligen här men det är bara husgrunderna som finns kvar idag. Glider vidare mot den smala passagen mellan Klåverön och Koön som leder till Marstrand. Det råder inget tvivel om var farleden är och vart den går. Det är som ett långt pärlband med motor- och segelbåtar. Av alla platser jag varit på sen början i Svinesund upplever jag den här mest trafikerad. Längtar till hösten när skärgården blir tom igen.
Får medströms i den smala passagen till Marstrand och håller i stort sett jämn fart med alla båtar som ligger i 5 knop utan att för den skull slita som ett djur. Marstrands fästning dyker upp och jag känner att resan börjar lida mot sitt slut. Bilen står parkerad precis intill vattnet och den ser intakt ut. Tack Simon och Maria! Återstår bara att lasta kajaken och åka hemåt. Min månadsbiljett skänker jag till en småbarnsmamma som skiner upp lika mycket som solen själv. Nu kan hon stå gratis i Marstrand t.o.m. 24 augusti.

Marstrand i sikte

Ett ordentligt åskoväder med starka vindar brakar loss utanför mitt fönster när jag lastat in allt i lägenheten. Just nu är jag rätt nöjd över att vara inne, och ikväll får jag sova i min säng. Har lärt mig mycket under resan och jag vet vilka prylar som funkar/inte funkar, hur kajaken skall packas och hur kroppen reagerar på längre turer. Vågen visar 3 kg mindre än normalt, får nog tänka till med maten på långturer. Tanken är att sammanställa allt i ett separat inlägg så småningom. Erfarenheter, tips och idéer, så missa inte det! Imorgon börjar vardagen igen och jag längtar redan ut till ett böljande hav.

Vågor vid Vallerö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar