lördag 16 augusti 2014

Lysekil - 2014.08.15-16

På söndag ska jag gå en kurs så varför inte passa på att kombinera det med lite turpaddling? Vädret ser ut att bli ganska fint under fredag och lördag dessutom. Torsdagen var rätt blåsig så bestämmer att börja på fredagen istället. Annars är det rätt trevligt att komma igång på torsdagen och få åtminstone tre tältnätter över en helg.
Jag gör min kajak startklar och siktar in den i nordvästlig riktning. Motvinden gör det hela något jobbigare än normalt men håller ändå ett hyfsat tempo. Glider förbi Bläckhall och Lindholmen och går sen på östra sidan av Malmön för att få lite lä. Planen är att slå läger på Rammen, inte mycket mer än 13 km paddling men det får räcka för idag med tanke på motvinden och att jag kom igång först efter lunch. Jag slås direkt över hur lite båttrafik det är. Hela skärgården är avslagen och det är bara några enstaka båtar som puttrar runt. Nåväl, helgen har inte riktigt börjat ännu så det kanske dyker upp lite mer båtar mot kvällen men det är helt klart tydligt att folk påbörjat sina arbeten igen. Snart har jag hela skärgården för mig själv.
 
Bron mellan Malmön och Kalven
 
Framme vid ön ligger några båtar vid klipporna, men tältplatsen är ledig. Har läst om stället men aldrig varit här. En fin liten vik och en bra gräsplätt som tar 2-3 tält. Jag slår upp min bostad och börjar med kvällsmaten. Vinden friskar i och trots att det är sommarvärme i luften får jag ändå sitta med dunjackan på, men när solen gått ner blir vattnet nästan helt spegelblankt och det går att röra sig med enbart skjorta och shorts igen. Tar några kvällsbilder och kryper sen in i tältet. Hör tydligt hur Nordman spelas inne i Kungshamn och en av mina fördommar om småstäder besannas. Jag petar i mina öroproppar och somnar ganska fort.
 
Rammen
 
Sällskap
 
Smögen, Kungshamn och jag
 
Solen börjar värma på tältet först vid sjutiden på morgonen. Ser hur stora bomullstussar drar förbi som antagligen gjort att jag inte vaknat så där olidligt tidigt som jag brukar göra när det är klar himmel. Molnen skingras ganska fort och någon timma senare blir det lite för varmt i tältet för att jag ska stanna kvar och snooza. Intar min frukost och påbörjar lite produktfotografering. Har ingen tidspress så bestämmer att åka härifrån först efter lunch.
 
 
 
Rollkurs i Lysekil imorgon så lika bra att tälta så nära som möjligt. Bläckhall passar ju bra, där får det bli men först tar vi en runda mot Smögen. Paddlar förbi Långös norrsida och tar sen sikte mot stekarnas sommarparadis. Den sydvästliga vinden skapar lite sjö men inget som gör mig skraj. Får syn på fyren vid Hållö och blir lite nyfiken. Smögen har jag ju sett flera gånger, Hållö har jag aldrig varit på, jag sticker dit istället. Gör en kursändring på nittio grader och låter bålen arbeta. Kommer fram ganska fort och kliver iland. Det första jag får syn på är en hare som springer snabbt från min landstigningsplats. Hur kom den hit? I båt eller på isen, mest troligtvis det sista. Efter haren träffar jag på ett par pratglada damer som tycker jag kommer alldeles för sent på dagen. Här finns massor att se och göra, menar de.
 
Hållö fyr och ett pågående bröllop
 
Ett bröllop pågår vid fyren och brudparet blir fotograferade uppe i tornet. Vilket bra val av plats. Havet, en fyr och vackra människor. Upplagt för succé! De bilderna hade jag gärna tagit. Nu fotar jag inte så mycket bröllop men det händer lite då och då. Det är väl egentligen själva porträttfotograferingen i vacker miljö jag föredrar. Där finns ofta möjligheten att få till bra bilder, till skillnad från själva vigseln då allt sker på löpande band och inte upprepas. Stressigt värre och det gäller att vara beredd med kameran.
 
Hållö
 
Strosar runt på ön någon timma innan jag påbörjar paddlingen igen. Klockan börjar vara sen eftermiddag och jag har en bit kvar till Bläckhall så lika bra att ta den kortaste vägen. Väljer en djärv linje och går rakt österut från Hållö, på södra sidan av Lösa tångarna samt Buröarna. Den sydvästliga vinden drar upp skapliga vågor och extra tydligt blir det vid de grundare partierna. Det blåser inte mycket mer än 5-6 m/s och det är först till kvällen det ska tillta så det borde vara lugnt. Kajaken tar in vatten vid sittbrunnssargen, den är fortfarande inte tät trots lagningen. Vattnet rinner dock bakom sätet så blir inte blöt om byxorna i alla fall men tömmer jag inte vattnet regelbunden så når det sitsen till slut. Känner med benen hur nivån stiger i sittbrunnen och tvingas i det stora vågorna något balansaktigt lirka ut några svampar mellan kapellet och sargen. Det går bra och kan fortsätta färden mot Malmöns sydspets. Vågorna blir allt större och bryter över kajaken emellanåt, men jag har kontroll och nu är det inte långt kvar till spetsen. Jag är ett med kajaken och fantiserar att jag håller på att runda Kap Horn. Når till slut Malmön och får lite vila bakom några mindre öar. Fortsätter sen i betydligt lugnare sjö mot Bläckhall via Lilla Kornö. Här har jag lä för vinden och från att ha flugit upp och ner i kajaken glider jag nu fram på ett slätt hav.
 
Lilla Kornö
 
Bläckhall är upptaget. Attans!! Lindholmen någon kilometer norrut är dock ledig. Vinden har tilltagit ordentligt senaste timmen och blåser nu en bit över 10 m/s. Kallt har det också blivit så klär på mig och slår upp tältet. Ön är full med Björnbär så passar på att samla ihop lite inför frukosten.
 
Klean Kanteen Food Canister 473ml
 
Går in i tältet tidigt och börjar skriva lite på bloggen. Blåser nu över 12 m/s och vinden river så mycket i tältet att jag sitter med öronproppar på. Det är i alla fall skön temperatur ute och jag kommer förmodligen sova bra. Imorgon måste jag upp i ottan för att ta mig till Lysekil. Rollkursen börjar klockan nio.
 
Lindholmen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar