lördag 26 juli 2014

Dag 5: Storö (Norra Väderöarna)-Bläckhall

Distans: 42 km
Medelhastighet: 5.4 km/h
Total distans: 126 km
Dagssnitt: 25.2 km/dag
Vind: 0-10 m/s N vridande till SO

Inte ett moln, så långt ögat kan nå, konstateras när jag kliver ur min sovsäck på morgonen. Fortsättningen på låten stämmer knappast in på den här sommaren. Tvärtom, tror aldrig jag haft så bra väder på min semester med totalt två regndagar. Vaknar (för mig) ganska tidigt då jag inte har något tält som skuggar mot solen, och kl. 7 börjar jag med frukosten. Natten gick bra, sov ändå helt ok trots att det var första gången under bar himmel. Hälsar på mina båtgrannar som nyfiket undrar vart jag ska ta mig idag. Lysekil måste det nog bli eller åtminstone i närheten så att jag kan paddla in på söndag morgon till Nautopp och börja laga kajaken. Torbjörn och Kathrine jobbar bara i helgen nämligen.
Strax efter kl. 9 säger jag hejdå och påbörjar min paddling söderut. Havet andas djupt och det är endast dyningarna som gungar min båt.
 
Selfie på havet
 
Lång distans att paddla idag så bestämmer att göra en ordentlig överfart, rakaste spåret ner till Ramsviks sydspets, totalt ca. 20 km. En segelbåt för motor håller jämn fart och ligger länge på min babordssida. Vi närmar oss sakta varandra då vi har lite olika kurser. Jag frågar om det är min följebåt som kommer då vi hållt samma takt i över en timma. Några ordväxlingar och sen ökar dom farten medan jag nöter på i den kvava och varma havsluften. Helt plötsligt får jag syn på en tumlare. Den visar sig några gånger och blåser ut sin luft ljudligt varje gång den kommer till ytan. Simmar runt mig i en cirkel och studerar mig antagligen nyfiket. Vilket möte!
Efter drygt 3,5 timmar når jag land. Det blev en riktig långkörare, med ett par pisspauser i kajaken. Tidigare har jag nog bara haft 7-8 km som längst, men med det här vädret finns inget skäl för oro. Då är det av större vikt att ha koll på hur båtarna åker när man är så långt ifrån land. Segelbåtar går bra, dom kör oftast ganska långsamt och håller rak kurs för det mesta, med motorbåtar är det värre. Svårt att veta om dom ser oss paddlare alla gånger och kursändringar kommer ibland helt oberäkneligt. Det borde införas en begränsning på hur stora/snabba båtar man får ha för husbehov. Här på Västkusten ser jag ofta båtar som nog säkert kostar en bra bit över miljonen. Det finns inget miljötänk i det, rent resursslöseri om du frågar mig, men det är väl mest här och kring Stockholms skärgård jag får vara extra observant på de stora och snabba båtarna. Norrlänningarna har nog inte råd med sådana flytetyg, eller så är dom bara kloka nog att lägga sina pengar på annat.
Letar snabbt upp en klippa för lunch. Det blir en fin liten hamn med naturliga vågbrytare. Lagar mat och räknar på återstående distans till öarna norr om Lysekil. 1, 2, 3,....18, 19 km, betydligt kortare än vad jag trodde, men så sparade jag nästan 5 kilometers paddling genom att gå fågelvägen från Väderöarna. Missade i princip hela Fjällbackas skärgård men den avnjuter jag hellre när det är lågsäsong.
 
Naturhamn
 
Fortsätter efter lunch mot Smögen, turisthålan nummer ett på Sveriges västsida. Schtekstämningen är hög när jag glider in och det är enormt mycket människor och båtar. Kilar snabbt till rökeriet och köper en varmrökt lax med potatissallad. Tunga svarta moln har närmat sig med bra fart och strax efter att jag sätter mig i kajaken drar ett riktigt åskoväder igång med ordentliga skyfall.
 
Badklippan vid Smögen
 
Smögen
 
Smögen
 
Väntar ut det värsta smällarna och den hårda vinden innan jag fortsätter mot norra delen av Malmön för att sen gå söderut mot Lindholmen eller Bläckhall. I kajaken är jag skyddad från regnet och med en bra paddeljacka hålls överkroppen helt torr så det är aldrig några problem. Då är det mindre önskvärt när du är ur kajaken och slår upp/plockar ner läger. Regnet håller i sig ett par timmar men det slutar några kilometer innan jag når fram till öarna.
 
Kokatat TecTOUR Anorak
 

 
Lindholmen ser lite upptagen ut av båtar så väljer Bläckhall, som var bra sist jag var här. Ön visar sig vara ren på båtar och folk. Riktigt mör i kroppen när jag kliver ur kajaken. Det blev totalt 42 km vilket är nytt rekord med 7 km. Är nog ungefär det dagssnittet jag bör hålla under Sverigepaddlingen så lika bra att vänja kroppen.
Laxen och potatissalladen smakar ljuvligt efter ett långt dagspass. Knäpper några kort och drar mig tillbaka. Imorgon är det som sagt dax att fixa med kajaken. Bäst att sova. God natt!
 
Middag för 99:-
 
Bläckhall
 
Bläckhall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar