söndag 17 augusti 2014

Rollkurs i Lysekil

Vaknar av att regnet smattrar mot tältduken och vinden är fortfarande lika ihärdig som igår när jag gick och la mig här på Lindholmen. En sån här morgon hade det varit helt underbart att kunna ligga och dra sig i den varma sovsäcken och vänta ut regnet, men idag har jag en tid att passa och från att ha vaknat till att sitta i kajaken brukar ta ett par timmar med frukost inkluderat. Skyndar jag mig lite kan jag nog komma ner på en timma, det är lite skillnad mot mina 15-20 minuter jag tar på mig därhemma. Vinklar upp liggunderlagets ryggstöd och börjar laga frukosten inne i tältet. Även om det är riktigt pissväder utanför så går det knappast någon nöd på mig inne i tältet. Värme från sovsäcken får jag för benen och på överkroppen har jag en dunjacka. Björnbär hade jag ju kvar från igår, det blir riktigt gott till gröten. Regnet kommer i omgångar och det blir små korta stunder med uppehåll. Som upplagt för att jag ska hinna få ner all packning i kajaken och börja min färd, för när man väl har kapellet och paddeljackan på gör det inget med regn. Det blir ett kort uppehåll efter frukost och jag får i all packning och börjar paddla mot sydost. Vinden kommer från sydväst men kring öarna vrider den upp så att jag får kämpa rakt mot den de första kilometerna. Det går riktigt långsamt och jag börjar ana att jag inte kommer hinna fram i tid. Glömde kolla vindriktningen innan jag somnade igår, klantigt!
Anländer några minuter efter nio och packar snabbt ur min saker. Kursen är redan i full gång, men det verkar inte som jag missat så mycket. Deltagarna ligger på en gräsplätt och övar lite olika rollar. En helt ny teknik för mig, men det ger en bra känsla över hur rollen skall gå till och man ser direkt om någon kroppsdel inte gör som den ska. I en kajak är det egentligen bara överkroppen som syns och som betraktare har man ingen aning om utövaren gör rätt med benen eller ej.

Louise har lägerelden klar

Cheri Perry och Turner Wilson kör på med sin pedagogik och ger ett proffsigt intryck. En av deltagarna har tagit sig ända från Polen bara för att få en kurs med dom vilket säger en del om deras rykte. Regnet fortsätter att komma i omgångar men vi är ändå i vattnet och plaskar så det gör egentligen inget.

Paddelteknik

Blir förvånad över hur enkelt Cheri demonstrerar de olika övningarna i vattnet och hur lite kraft som verkligen läggs på paddeln. Med benen och bålens hjälp fås den rätta höftrörelsen och armarna följer bara med. Det behöver heller inte gå snabbt. Den vanliga standardrollen kan göras extremt långsamt utan att för den skull vara komplicerad att utföra.

Turner och Rasmus

Förutom standardrollen övar jag på Reverse Sweep Roll, Storm Roll samt Hand Roll. Får till de två första någorlunda bra, men måste helt klart finjusteras. Har i alla fall fått in känslan för hur det skall gå till. Den sista sätter jag några gånger men då i en grönlandskajak, på min Skim Differ som har lite högre akterdäck lyckas jag inte riktigt tilta över kajaken såpass mycket som behövs. Lite för osmidig i kroppen så får nog börja med yoga.


Louise hade inga större problem med handrollen

Kung Rasmus satte det mesta på första försöket

Tiden går fort när man har roligt och helt plötsligt har hela dagen passerat. Riktigt lärorikt och nu har jag fått till en helt annan känsla med höften och hur man ska tänka med axlarna och huvudet i vattnet. Inser även att jag måste skaffa en riktig grönlandspaddel. Kolfiber eller trä? Gillar lätta saker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar