fredag 12 september 2014

Göteborgs skärgård - 2014.09.12

Underbart sensommar-/höstväder denna fredagsmorgon. Solen går ju ner rätt tidigt numera, så det hade blivit lite tight att hinna ut igår efter jobbet. Tre paddeldagar och två tältnätter är inte fy skam det heller och det var ett tag sedan jag paddlade på hemmaplan. Göteborgs skärgård skall absolut inte underskattas, så varför inte åka mot Önnered som vanligt och sen ta dagarna som dom kommer?
 
Önnereds bryggor.
 
Vattnet är helt spegelblankt vid Önnered och det är lika varmt som en bra sommardag. Ganska nöjd över att kunna vara ledig fredagar som denna. Kvalitétstid har man ute i det fria, knappast på jobbet, det har jag insett sen länge. "Tid ute räknas!", som det goda kajakparet Erik och Pia brukar säga.
Paddlar rakt västerut från Önnereds bryggor och följer sedan Franholmens östra sida söderut. Inte mycket till vind och på den här sidan av ön ligger vattnet lugnt och stilla. Salladen jag köpte imorse är väl lika bra att äta nu när klockan ändå närmar sig 12. Plockar iordning maten och börjar fota lite klassiska facebook-matbilder simultant med att jag försöker svänga kajaken något. "Plong", hör jag och ser samtidigt hur min titan-spork (kombinerad gaffel och sked) dansar som ett skeddrag mot botten. Attans, hur ska jag nu kunna steka mina pannkakor och vad ska jag äta med? Smått irriterad över händelsen paddlar jag vidare och funderar hur jag ska lösa matlagningen. Har tänkt skaffa ytterligare en spork så att jag har två, men nu har jag ingenting!
 
Like a mirror!
 
Fortsätter rakt västerut i riktning mot Brustholmarna och sen mot Köpstadsö vilken jag rundar och går sedan norrut via Asperösund. Väl ute ur sundet går jag återigen västerut och tar mig förbi Brännö vidare mot Galterö. En finfin ö med många bra tältplatser. Har bara paddlat 13 km och klockan är inte mer än 14 när jag närmar mig. Ska jag redan slå läger? Varför inte! Det blir fort mörkt och vill ha lite tid för matlagning och fotografering. Det blir på östra sidan av den första lilla viken som går in på norra sidan av Galterö. Mitt emot den plats där jag och Johan tältade i somras.
 
Galterö
 
Slår upp tältet och letar sen lite drivved inför kvällens brasa. Det får man inte tulla på nu när det är lite kallare och mörkare ute. Öl samt whiskey har jag ju dessutom med mig, inte för att jag är någon stordrickare men en liten skvätt brukar oftast förhöja stämningen.
Springer på några döda enbuskar och tanken slår mig att jag kan tillverka mina egna bestick nu när jag inte har någonting att äta med. Plockar några fina bitar och fixar iordning en stekspade, en gaffel samt en kniv. De fungerar förvånansvärt bra att laga och äta med, dessutom luktar de så där gott som när man karvade fram sin egna smörkniv i träslöjden.
 
Nya bestick.
 
Klockan är inte ens åtta!
 
I brist på motiv.
 
Tänder brasan och njuter av en öl till lågornas sken. Prognosen säger runt 15 grader just nu men framför elden är det som en sauna. Det blir några exponeringar på det innan jag kryper in i tältet och slumrar in.
 
Tältet, en brasa och så Big Glenn förståss!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar