söndag 5 oktober 2014

Bärplock i Bergslagen

Det blev ingen paddling den här helgen trots kanonväder i Göteborg. Istället tog jag mig hem mot föräldrarna för att plocka tranbär. Små röda saker som påminner om lingon men har en mer intensivare och syrligare smak. Studier visar att det här är ett av de livsmedel som har störst antioxiderande verkan.

Julgranskulor?

Namnet kommer av att tranor gärna äter bäret då det har tjockt skal och håller sig fräscht ända fram till våren. Växer på mossar/myrar och är oftast ganska svårt att hitta naturligt, men i skogarna kring mina föräldrar finns några kanonbra platser, men exakt var låter jag vara osagt! 

Så här kan det se ut där bären växer.

Jag har blivit lätt tokig i bär som finns i våra egna skogar. Helt fantastiskt att kunna ge sig ut och håva in det som erbjuds, alldeles gratis. Det är inte bara gott utan bevisat bra för vår hälsa. Ett dagligt intag av lite olika sorters bär tror jag är nyckeln till ett bra immunförsvar och välbefinnandet. Då behövs inga kosttillskott eller annat hittepå. Upplever i alla fall att jag är betydligt mindre sjuk nu än tidigare då jag knappt åt 1 liter bär årligen. Idag snittar jag nog åtminstone 1 dl/dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar