lördag 22 november 2014

Fjällbacka skärgård - 2014.11.22

Det blev en kall och rå natt, men jag sov ändå bra om än något ryckigt. Vanligtvis ligger jag i bara kalsonger men fick ganska tidigt sätta på mig en tröja för att inte frysa. Lite efter halv nio börjar jag med frukosten och till min förvåning ligger Bosse fortfarande och drar sig i tältet. Vardagar kliver han upp två timmar tidigare än mig så vi borde ha lite olika dyngsrytmer, men tydligen inte den här gången. Morgonen börjar lugnt och stilla medan solstrålarna silas mellan molnen. På håll siktar vi ett gäng kajaker glidandes norrut och det är bara att konstatera att dom valt helt rätt dag, för Bosse är rätt säker på att det bara är s.k. dagspaddlare. Inte helt vanligt att se andra kajaker ute så här års och verkligen inte så många. Vi stressar knappast med rutinerna och det dröjer fram till lite efter elva innan vi sitter startklara i kajakerna. Smyger runt Vedholmen och slickar klipporna på vår väg norrut. Havet ligger stilla och det är bara dyningarna som får våra båtar att sakta åka upp och ner.

Vedholmens västsida.


Solen tittar fram några korta stunder och värmer våra bleka ansikten. Färden går rakt mot Långeskär och vi bestämmer oss för att gå iland och ta en fika. Jag misstänker att sällskapet vi såg tidigare idag också valt den platsen, då den i mitt tycke är en av dom finare öarna i området. Mycket riktigt, sju kajaker ligger snyggt uppradade i viken. Bosse känner direkt igen en i gruppen och konverserandet tar vid. Mannen har en ordentligt utpräglad närkingska och jag påminns om mina barndomstrakter. Örebro Kanotförening givetvis och dom har hyrt hus i Hamburgsund och gör sen dagsturer därifrån. Kul grej, men är det inte lite fusk med ett varmt hus ändå?


Det blir en kort fika och vi letar sen efter grytorna som tydligen skall finnas på ön, men utan resultat. Något kalla hoppar vi i kajakerna för att få upp värmen igen. Alltid lika gott att krypa ner i sittbrunnen och särskilt nu när jag isolerat den med cellplast. Bosse föreslår Porsholmen som lägerplats och med tanke på vindriktningen passar det perfekt. Har aldrig sovit där tidigare och tydligen finns det ett ny fin mulltoa med ekgolv(!).

Porsholmen.

Tälten flyger upp på ren rutin och en smörgås på det dämpar den värsta hungern. Matlagning får det bli till lågornas sken mot kvällen så lika bra att leta ved. Bosse tror det blir mission impossible på denna välbesökta ö som ligger väldigt nära fastlandet. Jag är skeptisk, men säger inget. Några enstaka torra kvistar här och där blir det, sen ger Bosse upp. Själv tar jag sikte på ett stort träd som visar sig ge en rejäl vedlår med torra grenar. Kvällen är räddad!
Brasan samt historierna tar vid och det börjar bli dags för middag. Bosse lagar som vanligt all mat direkt på elden medan jag slösar på gasen. Har man ändå en eld så varför inte utnyttja den? Det får bli ändring på det till nästa gång.
Distanserna har verkligen inte varit respektingivande hittills, men det är ändå energikrävande att vistas ute den här tiden på året. Känner mig rätt trött och sliten, så det blir en ganska tidig kväll. Luften är kall och fuktig, men med min gasollykta blir det fort varmt och skönt i tältet. Somnar in som en liten björn och drömmer om nya äventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar