torsdag 17 juli 2014

Primus Micron Lantern

När det är så där kallt att vattnet i flaskan nästan fryser till is under nätterna eller när det knappt går att bre smöret på mackan, då sover jag som allra bäst. Tidig vår och sen höst är favoriten men vintertältning är också något speciellt, även om jag inte direkt kan skryta med mängden tältnätter den årstiden. Med en bra sovsäck spelar kylan ingen större roll, men den blir däremot lite mer påtaglig under kvällsrutinerna innan du krupit ner i säcken. Då är det riktigt praktiskt och skönt med en gasollykta som både lyser upp, värmer och tar bort fukten i tältet. Tänd den några minuter innan du börjar plocka av dig ytterkläderna och det blir en behaglig inomhustemperatur. Även fast det är närmare nollan ute så kan jag sitta i bara kalsongerna i tältet när lyktan varit igång en stund, så effektiv är den. Var försiktig bara så att den inte kommer åt sovsäcken eller tältduken och tänk också på att det bildas kolmonoxid, även om det oftast är väldigt små mängder. Hittade en norsk undersökning om just detta som är rätt intressant och läsvärd. Ha inte igång lyktan för länge inne i tältet utan det viktigaste är att värma upp det och få bort fukten. Tänk på ventilationen!


En gasollykta ger också ett varmt och behagligt sken ifall du vill ha tältet upplyst när du tar kort. Ibland använder jag blixt eller LED-lampa men oftast min lykta.

En höstpaddling i Dalsland.

Primus Micron Lantern finns antingen med glasskärm eller stålnät. Den senare lyser något sämre men är desto mer stryktålig, i synnerhet när lyktan används och inte är i sin förvaringsask. Jag har varianten med glas och vill inte påstå att jag varit rädd om lyktan när den varit nedpackad utan det är nog som sagt när den används man får vara lite försiktigare.


Första gången lyktan används måste strumpan monteras och "eldas in". Strumporna är förbrukningsvara men kostar inte mer än ett par tior och håller rätt länge. Haft min lykta 2-3 år men har bara bytt en gång. Själva "ineldningen" ser krångligare ut än vad det är men gör bara som i filmen så går det inte att misslyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar