tisdag 25 november 2014

Kajakkompass

Handkompass kanske räcker för det mesta men personligen föredrar jag att även ha en fast kompass på kajakens fördäck. Den använder jag mest för att hålla koll på i vilket väderstreck paddlingen går för att på så vis underlätta navigeringen, men ofta tar jag med hjälp av handkompassen även ut vilken bäring jag skall paddla och kan därefter hålla den m.h.a. den större kompassen. Väldigt praktiskt vid lite längre överfarter där det gäller att hamna rätt.

Silva 85 in action. 220°, typ.

Tidigare använde jag Silva 58 (58mm diameter) men då jag föredrar att ha den långt fram på kajaken blev det svårt att se siffrorna. Ja, jag börjar bli gammal och synen är inte längre vad den borde vara. Vidare tycker jag också rosen är lite väl livlig på denna kompass. Större siffror och en mer stabilare gång önskas alltså.

Silva 85 på en Skim Differ.

Silva 85 (85mm diameter) används för det mesta på segelbåtar men en del väljer även att ha den på sin kajak. Jag gillar storleken på siffrorna och hur lugnt och fint rosen rör sig. Inget oroligt fladdrande som jag kunde uppleva med 58mm-modellen.
Kruxet med 85:an är att den är avsedd för fast montering med skruvar men då jag varken har någon plan yta på kajaken (förutom packluckan) och inte heller någon lust att göra hål valde jag att köpa gummicord och krokar. En liknande fästanordning som sitter på 58mm-modellen med andra ord. Linan har jag bara trätt igenom skruvhålen och sen monterat krokar. Bra tips om du inte vill göra hål i kajaken som sagt och därmed ingen permanent montering.

Gummicorden träs igenom skruvhålen.

Den här kompassen kommer troligtvis bli en god partner under sverigepaddlingen till sommaren. Gäller bara att behandla den med respekt och lita på vad den säger, förutsatt att det inte kommer några störande element i närheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar