fredag 6 februari 2015

Solpanel + batteri

Solcellsladdaren jag skaffade i somras levde inte alls upp till mina förväntningar. Smidig och enkel när den väl fungerade men under min tvåveckorstur från Svinesund till Göteborg hade jag en hel del strul. Dessutom upptäckte jag att panelen på 3W inte riktigt täcker mina behov. Den reklamerades och jag fick pengarna tillbaka.
När jag letade kartor över hela kusten kom jag i kontakt med Peter Sjödin, en erfaren HBB-paddlare som genomfört två blåa band och nu till sommaren försök på ett tredje. Han har gett mig mycket och värdefull input och tipsade bl.a. om batteriet samt solpanelen jag nu skaffat. Tyska SunWare gör kvalitétspaneler som är designade för att tåla tuffa tag ute till havs. Hög verkningsgrad och helt vattentäta vilket gör att jag kan ha min på akterdäcket under paddling. Köpte en panel ur TX-serien (TX-11027) på 17W. Ramen är i textil vilket innebär att jag kan montera öljetter för att på så vis fästa allt med karbinhakar mot akterdäck.


För nästan halva nypriset hittade jag hos Naturkompaniet det batteriet jag sökte. Brunton Impel 2, ett riktigt kraftpaket på hela 13 000mAh och med inbyggd reglering. I skrivande stund har jag laddat både min telefon samt iPad ett par gånger och det återstår ändå ca 60% av kapaciteten. Jag kommer lätt kunna använda batteriet under en veckas tid utan att behöva ha tillgång till eluttag eller solpanel. Tanken är dock att ha batteriet inne i kajaken och sen göra en kabelgenomföring med IP68-klassade kopplingar. Då kan jag kontinuerligt ladda batteriet medan jag paddlar för det är trots allt där jag kommer spendera mest tid medan solen lyser. Under optimala förhållande laddas batteriet fullt på ett par dagar med denna panel och når jag ett eluttag, vilket förvisso är lite fusk, går det i ett nafs. Ska bli kul att testa prylarna på riktigt mot våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar