tisdag 22 juli 2014

Dag 1: Svinesund-Tjurholmen

Distans: 18 km
Medelhastighet: 4.7 km/h
Total distans: 18 km
Dagssnitt: 18 km/dag
Vind: kring 5 m/s SV
 
I den polska supervärmen (citat GT) kör jag bilen mot det gamla brofästet vid Svinesund. Att packa kajaken tar en evighet och tror aldrig jag kommer få plats med allt men det går till slut. Bilen lämnar jag på platsen och gömmer nyckeln. I skrivande stund har ett par vänner plockat upp den och kört den söderut. Dom kunde ta den till Marstrand vilket är klart närmare än att behöva åka buss till Svinesund. Stort tack!
Paddlingen ut från sundet blir rätt kämpig. Tidvatten eller något liknande gör att vissa partier påminner mer om en grad 2-fors snarare än hav. Kajaken far åt alla håll i strömmarna, vågorna och den västliga motvinden. Svin(!)varmt är det också. Kämpar på och efter dryga timman blir det lite lugnare. Vinden mojnar och helt plötsligt har jag bleke. Stannar till vid en liten sandstrand och lunchar sammtidigt som jag kikar på alla förbipasserande norrmän. Det är highway!
Efter lunchen blåser det upp och vågorna börjar tillta i samma veva som jag upptäcker att kajaken tar in vatten. Den fick sig en ordentlig omgång mot klipporna under ett oväder i Finland, och det verkar vara en del sprickor från den händelsen som nu är orsaken till läckaget. Passerar Nautopp i Lysekil om några dagar och tänkte fixa allt då, men fram tills dess får jag försöka täta läckorna med silvertape.
 
Tjurholmen
 
Reser mitt tält på västra sidan av Tjurholmen. Det finns en jättefin badvik i nordlig riktning men det är lite för mycket båtar och människor där så tar denna spot istället och här är jag helt själv men har ändå badviken inom räckhåll. Det blir ett kvällsdopp och jag förvånas över hur varmt vattnet hunnit blivit. Det lär bli fler bad under min resa mot Göteborg. Knotten kommer ganska fort efter att solen går ner i havet så kryper in i tältet. Vilken dag det varit och vilken kväll. Hade önskat att det varit några grader kallare bara. Natten kommer bli varm. Sov gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar