söndag 15 mars 2015

PLB Fastfind 220

I somras skrev jag om Spot Gen 3. Den har fungerat riktigt bra under alla mina paddelturer, men gillar inte riktigt att en SOS-signal först måste ta vägen via ett räddningskoordineringscenter i USA, speciellt inte om jag ligger och guppar i ett iskallt hav.
Fick tips om en PLB (Personal Locator Beacon) som är vanligt bland sjöfarare och har direktkontakt med Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC). En PLB sänder till Cospas-Sarsat-nätverket vilket har satelliter som går lite högre än de som används för Spot Gen 3. Jag köpte en Fastfind 220 som håller ett smidigt format och väger in på 152g. Det går inte att skicka några OK-meddelanden eller liknande som jag kan göra med Spot:en, men bättre täckning och direktkontakt med JRCC överväger.


Fastfind 220. Foto: mcmurdo.

Fastfind 220 aktiverad och med antennen utfälld. Foto: mcmurdo.

Med mig på paddelturen kommer jag ha båda mina sändare, men det är i första hand Fastfind 220 jag trycker på vid en eventuell nödsituation medan Spot Gen 3 används för att meddela mina anhöriga att allt är OK eller skicka ej-livshotande-situation-meddelanden.

2 kommentarer:

 1. Det är en bra lösning med både PLB och Spot. Jag använder själv samma kombination med PLB för min egen säkerhet och Spot för att visa var jag är på min blog. En lite rättelse bara, PLB har inte direktkontakt med Sjöräddningssällskapet utan med Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC). De i sin tur kan ju be Sjöräddningssällskapet om hjälp eller sända ut helikopter.

  Lycka till på din HBB-tur, själv startar jag nog först tre veckor senare.

  Peter Sjödin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Peter. Rättat och uppdaterat.

   Detsamma till dig och vi kanske ses på vattnet då!:)

   Radera