måndag 14 juli 2014

Spot Gen 3

Det händer ibland att jag befinner mig där det inte finns någon mobiltäckning, och även om det finns är det inte alltid säkert att telefonen fungerar när olyckan är framme eller när du vill meddela dina anhöriga att allt är OK. Det kan vara på havet eller i fjällen och då är en nödsändare som skickar GPS-signaler guld värd. Det finns flertalet olika märken på marknaden, men den jag tycker är enkel, har ett smidigt format samt bra täckning är Spot Gen 3. Ett serviceavtal kostar runt 1000SEK årligen, så det är inte gratis men om den kan vara en livräddare är ju det betydelselöst.
 
Spot Gen 3
 
Det finns totalt 5 olika knappar (6 med power-knappen) som har lite olika funktioner:
  1. Help/Spot Assist (händerna): när du behöver hjälp men dock ej livshotande. Tänker t.ex. om kajaken gått sönder och du befinner dig på en ö. De personer du förifyllt för denna knapp får en länk och/eller SMS med koordinater.
  2. Custom Message (pratbubblan): samma funktion som OK-knappen, men möjligt att skriva vad som helst. I mitt fall använder jag den när jag vill visa någon speciell possition under dagen innan jag slagit läger.
  3. Track (skoavtrycket): skickar dina GPS-koordinater med ett förbestämt tidsintervall. Inget jag testat ännu då jag har min GPS-klocka men under Sverigepaddlingen kan det kanske bli aktuellt.
  4. Check In (OK): används då du vill meddela dina anhöriga att allt är OK, t.ex. då du slagit läger för dagen. De får ett fördefinierat mail och/eller SMS med en Google Maps-länk till din possition. Finns även möjlighet att dela din possition på sociala medier.
  5. SOS: vid livshotande situationer. När knappen är aktiverad kontaktas GEOS som är ett internationellt räddningskoordineringscenter (långt ord). De kontaktar i första hand dig, utifrån dina uppgifter, för att se om det verkligen är en nödsituation. Får dom inget svar kontaktas räddningstjänsten i respektive land och sen slutligen dina anhöriga som på förhand skrivits in på ditt konto.
Har alltid sändaren hängandes på min flytväst när jag paddlar själv. Då kommer jag åt den även om jag skulle hamna i vattnet och komma ifrån kajaken. En bra liten vän jag tycker alla bör ha som är ute ensamma i naturen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar