onsdag 13 maj 2015

Dag 12: Lysekil-Danholmen

Distans: 22 km
Paddeltid: 5h 28min
Total distans: 136 km
Dagssnitt: 11.3 km/dag
Vind: 4-7 m/s V
Vilodagar/inblåsta dagar: 3
Paddelväg: klicka här
 
Börjar paddla ett par timmar efter lunch då vindarna är lugnare nu och enligt prognos ska de dessutom vrida till min fördel mot kvällen. Solen skiner för fullt och jag lämnar Lysekil med en någorlunda utvilad kropp. Fortfarande inte bra, men bättre. Vindarna är svaga men gårdagens blåst visar sig i vågorna. På de öppna partierna går det rätt stor sjö och utanför Islandsberg är det så stort att jag blir ordentligt rädd och börjar förberede mig på att rycka kapellet ifall det skulle skita sig. Ligger på låga stöd i varenda våg och konstaterar att jag måste hamnat i ett grundare område då vågorna blev onormalt höga helt plötsligt. Reder ut situationen och glider sen in vid Gullholmen och får slutligen skydd av öarna. Resten av paddlingen blir en enkel match. Svag vind från sidan och obenfintliga vågor. Solen är påväg ner och min kropp börjar gnälla kring femton paddlade kilometer. Tar mig till Danholmen och hittar en någorlunda ok spot, om än oroväckande nära vattnet som har stigit en bit sen jag kom hit och det ser ut att fortsätta. Ingen lust att flytta tältet mitt i natten. Märker väl om det blir blött, annars sover jag vidare. Imorgon bjuds det på strålande sol och nordanvind.
 
 

2 kommentarer:

 1. Islandsberg är ökänt för besvärliga passager. När vinden ligger på från sydväst slår vågorna in i klipporna och studsar tillbaka och skapar interferens med nästa våg. När jag passerade här på min första Blå Bandpaddling 2007 hade jag det riktigt jobbigt så jag vet hur du kände det.

  Islandsberg kan jämföras med Tjurepannan uppe vid Havstensund som också kan vara rejält besvärlig - men den har du ju redan passerat :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det gäller att hålla ut ordentligt. Nu var det dock inte själva interferensen som ställde till det utan det var i gapet mellan Islandsberg och Gullholmen. Tippar jag kom in på ett grundare område för vågorna blev väldigt höga och branta helt plötsligt, eller så är det bara jag som är en kyckling!:)

   Radera