måndag 18 maj 2015

Dag 17: Kedholmen-Ustö

Distans: 31 km
Paddeltid: 7 h 33 min
Total distans: 245 km
Dagssnitt: 14.4 km/dag
Vind: 4-7 m/s V vridande till S
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här
 
Det blir action direkt när jag lämnar Kedholmen strax efter åtta. Vågorna ligger kvar från gårdagens busväder och idag skall jag nästan enbart paddla oskyddat. Här gäller det att vara koncentrerad och hålla koll på hur havet rör sig. Många vågor bryter och några över min kajak. En gör det så ordentligt att hela jag, inklusive keps och mössa, blir blöt. Det har jag aldrig varit med om tidigare trots att jag paddlat en hel del stök förut. Jag blir sjösjuk och börjar få ont i nacken då vågorna hela tiden måste övervakas från höger. Bakom öarna vid Onsalhalvöns sydspets får jag äntligen lite skydd.
 
Bostaden fixad på Ustö med Ringhals i bakgrunden.
 
Tar en lunch och fortsätter sen till Malön, en platt fin ö med mycket sand. Landskapet har förändrats drastiskt på bara några mils paddling. Härifrån är det ca. 8 km raka spåret till Ustö. En överfart på ungefär två timmar i de här förhållandena. Det ska blåsa upp mot kvällen så borde hinna. Jag kör!
 
Dagens middag.
 
Ringhals ligger i samma riktning så det blir enkelt att navigera. Vågorna är mindre nu men jag desto tröttare. Två timmar i berg- och dalbanan känns som en evighet men till slut når jag Ustö. En vacker sandö med många gräsplättar. Jag känner mig lättad men framförallt väldigt trött och sliten i kroppen.
 
En och annan en.
 
Idag har jag nog rört mig lika mycket upp och ner som framåt. Allt gungar, trots att jag nu ligger still i tältet medan regnet och vinden piskar på utanför. Ingen rolig dag, men det är väl lika bra att vänja sig för nu är det slut på söndagspaddlingen! Riktigt nöjd att jag fixade 31 km i de här förhållandena. Det bådar gott inför kommande dagar. Studera gärna min väg och notera hur långt utanför klipporna jag ligger. Hela dagen har känts som en enda lång överfart, men det var nödvändigt!

1 kommentar:

  1. Ivan, vad duktig du är! Så inspirerande! Heja, heja! Har fått lite tips från min kollega Karl Björklund som paddlade Sverige runt för 8-10 år sen, återkommer om detta. Hoppas att du får massor av godis varje kväll för att kompensera ditt hårda arbete ;)
    /Caroline

    SvaraRadera