onsdag 27 maj 2015

Dag 25: Lerhamn-Råå

Distans: 36 km
Paddeltid: 7 h 22 min
Total distans: 448 km
Dagssnitt: 17.9 km/dag
Vind: 6-11 m/s V-NV
Vilodagar/inblåsta dagar: 4
Paddelväg: klicka här

En man fixar med sin segelbåt när jag skall börja paddla söderut i den styva brisen.
"Skall du verkligen ut och paddla nu? Det blåser rätt mycket och går en del stora vågor där ute", säger han och undrar samtidigt min ålder och vad jag har för säkerhetsutrustning. Efter att ha visat han mina dubbla nödsändare, min torrdräkt och flytväst lugnar han sig.
"En sån där sändare borde jag skaffa till segelbåten, jag har ju ingenting!", fortsätter han. Kul att lilla jag får lära de äldre ibland.

En båtramp är alltid trevligt.

Taktiken idag är att gå på de grundare områdena där vågorna förhoppningsvis har dött ut. Det ser så ut från land i alla fall och väl på vattnet visar det sig fungera riktigt bra förutom ett par rejäla bryt över kajaken strax efter hamninloppet. Kring två till tre meter visar sig vara det optimala djupet att gå på. Ser hur vågorna bryter våldsamt längre ut men här inne är det inte allt för besvärligt. Vinden piskar dock på bra från sidan så får ändå kämpa en del för att inte driva iland. Går in till Höganäs och letar upp hamnvärden som berättar att det finns både dusch och tvättmaskin. Perfekt!

Bryggtältning i Råå.
 
Efter ha duschat och tvättat i princip alla mina kläder fortsätter jag till Domsten för en fika. Vinden kommer snett bakifrån och vågorna är inte längre så stora. Det går undan och med tanke på hur det ska blåsa imorgon vore det bra att hinna passera Helsingborg. Jag kör på! Kilometer för kilometer avverkas. Det går snabbt och jag behöver inte ödsla allt för mycket kraft. Kvällssolen målar Helsingborg i varma färger och allt går lätt. Klockan närmar sig tio när jag ska korsa danmarkfärjornas farled. Det börjar bli dunkelt och vågorna från havet studsar mot piren som i sin tur adderas med färjornas vågor. Det blir en soppa av allting och börjar bli ganska obehagligt. Jag gasar förbi hamninloppet och känner mig lättad men det är nu det riktigt otäcka tar vid. Vågorna blir större och studsar mot industrihamnen som ligger strax söder om den första och jag kan knappt hålla koll på vad som är upp eller ned i det svaga ljuset och den stökiga sjön. Jag tror jag ska gå runt vid flertalet tillfällen men håller mig trots allt ovanför vattenytan. Det lugnar ner sig till slut men nu ser jag inte lägre alls hur vågorna rör sig. Lyckas hitta Råå i mörkret tack vare alla segelmaster och sjunger spontant av lycka när jag är innanför piren, för det började blåsa upp rejält mot slutet och ska blåsa hela natten samt morgondagen. Vad gjorde jag där ute i mörkret och dessutom i förhållanden som jag hade blivit knäsvag i under dagsljus, undrar jag ståendes på alla fyra när jag krupit upp på land. Ingen mer nattpaddling, den saken är klar! Är för trött för att leta tältplats så det får bli bryggan intill kajaken. Får se om nån arg gubbe väcker mig imorgon. Klockan är nu 02:11. God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar