lördag 30 maj 2015

Dag 28: Lödde å-Klagshamn

Distans: 31 km
Paddeltid: 9 h 37 min
Total distans: 516 km
Dagssnitt: 18.4 km/dag
Vind: 6-10 m/s SV vridande till S
Vilodagar/inblåsta dagar: 5
Paddelväg: klicka här

Motvinden ligger på direkt när jag lämnar åmynningen på morgonen. Idag är det nog bara att ställa in sig på jobbig paddling. Går raka spåret till Lomma och gör det vanliga. Funderar på lunch men tänker jag kan ta det lite längre fram. Vad jag inte visste då är att Malmös soptipp är nästa anhalt. Odören ligger hela tiden mot mig och det är en härlig blandning av det mesta, men det är stanken av gödsel som sticker ut lite extra. Kliver upp på de utlagda stora stenarna som bildar stranden. Här får jag lä och ska dessutom testa polsk surkol i frystorkad variant. Ni hör ju själva, det är upplagt för succé!

Kajak på svaj.

Efter den trevliga måltiden kämpar jag vidare mot Malmös industrihamnar. Givetvis är hela området skyddsobjektklassat och båtar skall hålla sig utanför med ca. 500m. Sällan att jag kämpar där ute i vinden och vågorna. Nu behöver jag all lä som kan fås. En väktare sladdar upp med sin bil som om det vore en terroristaktion på gång . Förklarar att jag inte är farlig och han inser väl ganska fort att jag är harmlös. Trots hans upmaning om att hålla ut går jag nära land när han kört iväg. Gnetar mig fram till Västra Hamnen med Turning Torso i kulissen och sen vidare till Limhamn. Vidare rundar jag ön med namnet Ön. Så originellt! Det står en hel dröse med skumma fiskare ute på piren och här råder en hierarkisk ordning med alfahanen allra längst ut som uppenbart tycker jag kör lite för nära deras fiskelinor.
"Du är ju helt j**** dum i huvudet!", ropar den tuffaste av killarna. Trevligt bemötande man får här i Malmö.
"Ja, du med!", svarar jag och han bli märkbart irriterad.
"Kom hit med dig, jag ska ge dig något!", fortsätter han men jag paddlar vidare samtidigt som han börjar jaga mig med sitt fiskedrag. Tur för mig att han inte var särskilt pricksäker.
 
Nu tar vi den!

Efter den trevliga incidenten börjar paddlingen gå ganska enkelt. Vinden har lagt sig något och jag får lä från staden så tar mig förbi bron och ner till Klagshamn där jag är nu. En riktigt vänlig kille möter mig och erbjuder att hjälpa mig iland och tipsar om var jag kan tälta. Nu ligger jag undangömd på en stugtomt som ser ganska orörd ut så det är nog lugnt. Ska försöka ta mig ner till Falsterbo innan ovädret drar igång imorgon eftermiddag. Idag tog det drygt 9.5 h att paddla 31 km. I förrgår kom jag 37 km på 7 h ungefär. Vindarna kan vara din vän eller fiende.

2 kommentarer:

  1. Du jobbar på bra trots det usla vädret. Hoppas det snart blir bättre! Men det är kul att följa er som startat, jag har fortfarande några veckor till start.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Magnus. du gör nog helt rätt som väljer att starta i juli. Hoppas vindarna och vågorna är med dig i alla fall!:)

      Radera