torsdag 16 juli 2015

Dag 76: Hemsön-Berghamn

Distans: 17 km
Paddeltid: 3 h 20 min
Total distans: 1 796 km
Dagssnitt: 23.6 km/dag
Vind: 3-6 m/s NV vridande till SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 14
Paddelväg: klicka här

En rostig dörr håller på att öppnas utanför mitt tält och det knarrar ljudligt på morgonen. Jag har sovit länge och inser att det är en fågel (korp eller kråka?) som står för knarret. Den är nära och jag hör hur den petar på mina diskade kastruller utanför tältet.

Feberfrossa vid Halsviken.

Strax innan lunch börjar jag paddla i den svaga frånlandsvinden. Motvind till en början men efter att ha rundat Hemsön vrider vinden och lägger sig i ryggen. Det går enkelt men hjälpen till trots börjar kroppen bli allt mer svag. Tidigare har alltid min bristande motivation farit runt i tankarna men nu är det bara fokus på hur kasst jag mår. Det blir så illa att jag får ta iland vid Halsviken, efter 10 km. Leder ömmar och termometern visar lite feber. Vilar en stund och fortsätter sen till en mer skyddad plats då det ska blåsa upp mot kvällen. Vid Berghamn orkar inte kroppen mer och jag går iland intill en vedeldad bastu. Renlighet är en dygd, så nu gäller det att passa på trots febern.

En bastu och en kajak i Berghamn.

Precis när elden är igång kommer ett par med båt från andra sidan. De har en egen säck med ved och skyfflar in den i kaminen och förklarar att den här bastun måste shockeldas för att få upp värmen snabbt. Själv föredrar jag den långsamma varianten men det här fungerar ju också. Det går så fort att de hunnit äta samt badat under timman.


Paret undrar förstås vad kajaken gör här och när jag berättar om min resa granskar damen mig från topp till tå och jag riktigt ser vad hon tänker. Hur kan en så liten och tillsynes klen person ha tagit sig med kajak ända hit? Båda är riktigt imponerade och undrar ifall jag vill ha den överblivna maten. Jag avböjer snällt då kajaken är mer än full. Nu visar termometern 38.6 grader, det är drygt två grader mer än min normala temperatur. Måste försöka sova bort det här. God natt!

Generöst med fönster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar