onsdag 22 juli 2015

Dag 82: Storgrundet-Bjuren

Distans: 36 km
Paddeltid: 9 h 03 min
Total distans: 1 991 km
Dagssnitt: 24.3 km/dag
Vind: 2-6 m/s O
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här
 
Ett lättare regn väcker mig på morgonen, men det slutar när det är dags att stiga upp. Många gånger har jag haft regn under natten/morgonen och klarat mig under dagen. Hoppas det fortsätter så för idag står överfarter på menyn. Plockar fram kikaren för att se var ön ligger som jag ska sikta på. Blir inte klok på nått och tänker att det väl ger sig när jag börjar paddla. Tar ut en kompasskurs väl i kajaken och får då en helt annan riktning och ser ön med blotta ögat. Allting är inte alltid vad det verkar vara så det gäller att använda både karta och kompass.
 
Fin sandö intill Skatan.
 
Motvinden är svag när jag lämnar Storgrundet och glider ut på öppet hav. En segelbåt ligger och kryssar strax framför och vi håller ungefär samma fart. Överfarter känns alltid tryggare med båtar i närheten och Mjölefjärden avverkas på 1,5h. Kommer verkligen fram i grevens tid för vinden och vågorna drar igång precis mot slutet. Nu återstår bara att följa öarna som finns fram till Holmsund där jag korsar de större farlederna. En räddningshelikopter hovrar länge en bit bort och jag ser hur en eller flera personer åker jojo därunder. Övning eller skarpt läge? Ingen aning!
 
Fyren vid Holmsund.
 
Efter Holmsund paddlar jag in mellan Kroklandet och Bastuskär som sen kan rundas via den smala kanalen. Här ligger stugorna på rad och jag måste verkligen göra ett akut toalettbesök. Att hitta en avskild plats blir inte lätt men får till slut syn på en förfallen stugtomt med skog intill där jag springer in som en liten vessla. Påbörjar sen överfarten av Yttre Täftefjärden som tar lite drygt en timme och sen återstår att hitta en plats för natten. Har sett två kanonfina ställen under dagen men här finns inget annat än sten. Husen är dock borta så nu är jag helt för mig själv, precis som jag vill ha det!
 
Stengolv.
 
Kliver iland på en plats som på håll ser någorlunda ok ut och finner en stenig men ändå slät plätt. Inte många centimeter ovanför vattenytan men det borde gå bra för en natt då det skall vara helt vindstilla. Maten börjar tryta men ska försöka klara mig till Skellefteå. Dit har jag ungefär 13 mil och 3-4 dagar fixar jag allt. Idag hade jag motvind under hela dagen men tog mig ändå 36 km framåt. 4 km/h i snitt jämfört med 5.4 igår. Vinden i ryggen eller ansiktet har stor betydelse.
 
Stenigt på Bjuren.
 
Bjuren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar