torsdag 23 juli 2015

Dag 83: Bjuren-Dödmanskär

Distans: 36 km
Paddeltid: 9 h 16 min
Total distans: 2 027 km
Dagssnitt: 24.4 km/dag
Vind: 4-6 m/s NO
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här
 
Två fina sandvikar visar sig ligga bara ett par hundra meter från den plats där jag slog upp tältet igår. Första bästa är inte alltid bäst, tänker jag och paddlar vidare i motvinden som ser ut att hålla i sig hela dagen. Det var slitsamt igår och idag blåser det hyfsat redan från start så här blir det ingen gratisresa. Meter för meter och ö för ö avverkas. Försöker alltid dela in dagsetappen i delmål när det är kämpigt. Bara en kilometer till nästa ö, det fixar du lätt Ivan! Sätter på ett sommarprat och tar mig till Hästgataudden för att byta till torrdräkt då jag fryser lite i mina blöta kläder. Kapellet börjar nämligen vara rätt slitet och läcker en del. Orkar inte laga, det är ju så kort bit kvar nu och lita blöta kläder kan jag leva med.
 
Kläder på tork.
 
Torr och varm fortsätter jag kämpa i vinden. Vågorna håller sig på en lagom nivå tack vare alla stenar och grund, men på vissa ställen blir det lite oskyddat och då gäller det att vara vaken. Allra stökigast blir det strax innan Ratan men det går galant och jag glider in där precis klockan åtta på kvällen och i exakt samma ögonblick stänger restaurangen. Snacka om taskig timing! Här finns i alla fall ett bra servicehus där allt förutom tvättmaskinerna är gratis. Norrland har sina goda sidor helt klart.
 
En vacker syn (prickarna alltså).
 
Träffar några finnar som seglat hit och de blir väldigt intresserade av både kajaken och min färd. Det fotograferas glatt och damerna poserar tillsammans med mig framför kajaken. Paren kommer från Österbotten och ett av dem har sommarstuga bara några kilometer från mammas. Deras segelbåt är stor och tanken på att åka med över till andra sidan är kittlande, men först måste jag slutföra det jag en gång börjat för man vill ju inte göra något halvfärdigt.
 
Goa finnar vid Ratan.
 
Fräscht vatten i flaskorna, nyduschad och med deodorant under armarna paddlar jag ut från Ratan. Solen har precis gått ner och färgar himmelen i vackra färger. Tar sikte mot Dödmansudde och funderar på om jag bör vara orolig. Ratan ansågs som Norrlands viktigaste och bästa hamn under 1700-talet och kanske är namnet en kvarleva från den tiden?
 
Södra hamninloppet vid Ratan.
 
Dödmanskär ligger strax därefter och här finns en fin sandstrand där jag går iland. Mina 36 km står sig än bättre idag för det här var riktigt slitsamt. Kroppen är förvånansvärt stark ändå trots alla dagar i kajaken och de flesta krämpor börjar vara helt eller delvis borta. Tre av mina tår på högerfoten domnade bort någonstans efter Stockholm och har inte riktigt kommit igång igen efter det. Fötterna är alltid ömma på kvällarna och jag tippar att strulet med tårna beror på det hårda trycket mot fotpedalerna. Imorgon efter lunch ska vinden äntligen vända. En välbehövd sovmorgon med andra ord.

Dödmanskär

2 kommentarer:

  1. Hej Ivan, med all respekt för sträckan du har kvar, men tiitar man på en översikt av din tur så ser det onekligen bra ut, fan vad du har kämpat på ! Det här kommer du fixa // Finn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Finn!! Dina rader lyfter alltid mitt humör!:)

      Radera