tisdag 28 juli 2015

Dag 88: Medgrundet-Rönnskär

Distans: 49 km
Paddeltid: 10 h 53 min
Total distans: 2 186 km
Dagssnitt: 24.8 km/dag
Vind: 2-8 m/s S-SV
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här

Tältduken rör sig knappt på morgonen och när jag börjar paddla vid åtta ligger havet nästan stilla. Vilken kontrast mot gårdagens blåst och det var nog tur att jag inte gick runt Kågnäsudden för här finns många klippor som bara hade skapat problem. Idag glider jag med vinden i ryggen förbi udden och följer sen land upp till Finnhällan. Funderar om jag ska fega eller bara köra rakt över Kågefjärden härifrån. Kollar prognoser och bestämmer att köra rakt över.

Lugnt utanför Kågnäsudden.

Vinden tilltar allt mer och havet börjar röra på sig. Jag följer land så länge det går, paddlar över Bredviksfjärden och sen in i bakom de stora öarna Halsön och Romelsön. Fritisbåtarna börjar komma igen och om det beror på att det nu börjar bli lite skärgård vet jag inte. Klart är i alla fall att paddlingen över fjärdar känns tryggare när båtar finns i närheten. Jag tar mig till hamnen på Halsön och fyller upp mitt vatten. Ett par sköna norrlännningar med varsin Norrlands Guld i handen kommer ner till stranden och kollar på kajaken. De frågar nyfiket om det mesta och ger mig lite tips på färdväg i den skärgård som börjar komma.

Lugnt inne i Buskösundet.

Äter lite mat och fortsätter över Byskefjärden i vågor som är tillräckligt stora för att ta mig ur bekvämlighetszonen. Stannar bakom ön Krokgrundet en stund för att vänta tills lite av vinden lagt sig, men inget händer och ska jag sitta här och trycka går hela dagen. Kör på i vågor som återigen ger olustiga känslor. Rundar udden och söker skydd, men vindriktningen gör att jag tvingas gå hela vägen in i Tåmfjärden bakom en ö, alldeless intill en skjuttavla med stora skotthål. Tåme skjutfält ligger precis bredvid och jag får hoppas att det inte är skjutning idag, för då ligger jag risigt till. Grabbarna med ölen sa det skulle vara lugnt.

Norrlandsljuset!

Mitt stopp varar knappt en halvtimma men på den korta tiden har vinden nästan lagt sig helt och nu är det bara vågorna som rullar in. Paddlingen går mentalt lättare och väl på plats inne i Buskösundet är det som att paddla en spegelblank mindre sjö. Från att ha guppat fram på det stora blå till att glida fram på slätstruket vatten, inom loppet av några minuter. Det är havspaddling i ett nötskal.

En kajak på Rönnskär.

Klockan börjar närma sig 50 km så det får räcka för idag. Hittar en hyfsad plats för tältet på Rönnskär där en skum figur smyger runt i skogen när jag lagar mat. Det börjar vara sent så det känns inte helt tryggt att en man med luvtröja stryker omkring. Mannen visar sig vara en tjej som rastar sin hund på en stig nära mitt tält och huvan är på som skydd mot myggen. Hon blir imponerad över min paddling och undrar hur jag klarar av det helt själv. Jadu, det har jag också funderat på men det ser ut som jag kommer att fixa det för nu är det inte långt kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar