söndag 2 augusti 2015

Dag 93: Lågören-Santasaari

Distans: 65 km
Paddeltid: 13 h 19 min
Total distans: 2 354 km
Dagssnitt: 25.3 km/dag
Vind: 3-6 m/s NV vridande til V
Vilodagar/inblåsta dagar: 15
Paddelväg: klicka här
 
 
Natten blir ordentligt blöt men på morgonen har regnandet slutat. Packar ihop snabbt och sitter på vattnet klockan åtta. Blåser nordväst men mot eftermiddagen skall vinden vrida så att jag får mer hjälp av den. Öarna här är stora och avstånden dem emellan likaså. Slänger man ett öga på sjökortet ser det ut som en bra och skyddande skärgård men ganska snabbt upptäcker man att det som såg så bra ut är i själva fallet väldigt öppet. Tur för mig att det inte blåser allt för mycket idag.
 
Inte bara sten i Bottenviken.
 
Efter en hel hög med överfarter kommer jag till lite kompaktare skärgård. Har studerat satellitbilder och konstaterat att det borde gå att paddla mellan Fälesön och Örarna. Många gånger kan det se farbart ut på sjökortet men så är verkligheten något annat. Den här gången går det galant och det är som att paddla på ån hemma hos föräldrarna. En fisk blir skrämd i det grunda vattnet och jag ser på ytan var den simmar. Den gör en stor cirkel och kommer rakt mot min kajak likt en torped. Där stannar den upp och visar sig vara en halvmeter stor gädda som leker i vassen.
 
Mysig passage.
 
Vinden vrider och börjar blåsa rakt i ryggen som de sa. Jag tar mig fram utan att ödsla allt för mycket energi och tänker att jag vill paddla riktigt långt idag så att jag har en kort sträcka in till mål imorgon. Går förbi Seskarö och har för avsikt att sova på Pitkäkari men den ön ligger ungefär 3 km rakt ut från bron och jag börjar känna mig rätt vimmelkantig. Har aldrig paddlat så här långt tidigare och vet inte hur kroppen reagerar. Tänk om jag svimmar, då är det bättre att leta en plats nära land bland sommarstugorna på Santasaari. Det är dunkelt och svårt att veta var det går att tälta. Jag kör in på chans och finner en slät plät som är någorlunda gömd för husen. Idag satt jag nästan 15 timmar oavbrutet i kajaken och tog mig 65 km. Har ungefär 15 km till mål och borde nå det runt lunch imorgon. Tänk att äventyret snart är över!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar