måndag 13 februari 2017

På långfärdsskridskor i Svartedalen

I somras mötte jag ett par svampplockare i Svartedalen när jag vandrade där och tipset de gav mig om långfärdsskridskoåkning i området har aldrig riktigt lagt sig till ro utan tvärtom mer eller mindre dagligen knackat på och undrat när jag ska göra verklighet av saken. Kylan är återigen tillbaka, men hur vet jag när isarna i området är bra och tillräckligt tjocka? Det är svårt att hitta några vettiga israpporter om man inte är medlem i en klubb och har tillgång till Skridskonätet, men turligt nog känner jag ett trevligt friluftspar som kan se statusen och som dessutom vill följa med. Win-win med andra ord!

Tomas, Erik, jag och Mikael. Foto: Caroline Henriksson.

Caroline och Mikael ställer bilen vid badplatsen på östra sidan av Stendammen och vi börjar skrinna från nordvästra delen av densamma mot dem. Badplatsen är egentligen en enklare plats att utgå ifrån men bra dagar blir där snabbt fullt med bilar och då kan det vara smart att utgå från västra sidan.

Foto: Mikael Espeland.

Tanken är att avverka Stendammen, Kroksjön och Helgesjön medsols, så vi fortsätter söderut. Bitvis är isen kal men för det mesta ligger det ett tunt lager med snö. Vinden är svag och solen tittar fram mellan molnen kortare stunder. För mig är det egentligen allra första gången på riktiga sjöar men all rullskids- och skidträning sitter i och tekniken därifrån skiljer sig inte mycket mot detta, så jag tar mig framåt (stilstudie 02:13 in i filmklippet nedan).


Vid Stendammens slut är det öppet vatten så det blir en kort promenad till Kroksjön.  Sjöarna här ligger ganska tätt och har man ingenting emot att promenera kortare sträckor går det att komponera fina turer. Kroksjön slingrar sig fram likt en smal å i den bergrika terrängen. Det är tyst och stilla med undantag för isens sjungande ljud när vi glider fram. Totalt ser vi kanske ett sextiotal långfärdsåkare, men området är stort!

Jag på Stendammen. Foto: Mikael Espeland.

Lunchstopp och lägereldsmys. Foto: Carlone Henriksson.

Förväntningarna på turen infrias med råge och extra kul att Caroline och Mikael var så flinka med sina kameror. Normalt sett brukar jag ha den rollen ute på tur men den här gången var det ganska skönt att slippa tänka på det.
Ta gärna en titt på filmen Caroline och Mikael knåpat ihop och här nedanför lägger jag med en interaktiv karta som visar hur vi åkte. Jag, Tomas och Erik testade även på att göra ett helt komplett varv mot slutet vilket blir ungefär 8km, men det innebär en något längre promenad (ca. 500m) mellan Stendammen och Helgesjön.
Hoppas isen håller i sig för hit vill jag fler gånger!

2 kommentarer: