torsdag 4 maj 2017

Packrafting vid Malingsbo-Kloten

Dag 1
Packrafting är något jag spanat på ett tag och i år gjorde jag slag i saken. Båten är liten, lätt och packas enkelt ihop till ett litet paket som kan bäras mellan sjöar/vattendrag, därav namnet packraft. Båten, en MRS Microraft, har jag bara testat en kort stund vid Svartedalen så vill nu få några dagar på vattnet. Passar därför på att inleda maj månad med en tur i Malingsbo-Klotens naturreservat.

Här har bävern haft fest!

Bilen ställer jag i södra änden av sjön Stora Kloten och börjar sen på eftermiddagen paddla västerut i det fina vårvädret. Blir positivt överraskad av de vackra vyerna och en lätt vildmarkskänsla börjar infinna sig. Tänk att jag är uppväxt bara några mil härifrån men aldrig varit här. Terrängen är stenig med spretiga gamla tallar och granar på öarna.

Finväder vid Killingholmen.

Paddlingen blir inte mycket mer än någon kilometer innan jag hittar några fina öar som passar för tältet och den obligatoriska lägerelden.


Stjärnklart!

Dag 2
Natten blir kall och det är först när morgonsolen värmer mot tältet som jag sover ordentligt fram till niotiden. Lika fint som dagen avslutades igår börjar den nya och frukostgröten lagar jag på mitt vedeldade kök.

Solo Stove Lite.

Paddlingen fortsätter norrut mot Kloten där det blir en kort promenad över till sjön Långvattnet. Packraften går trögare i vattnet än den kajak jag är van att paddla, men det är ändå ett behagligt sätt att färdas på. Intill Storberget strax söder om den plats där Långvattnet grenar sig mot Stora Korslången slår jag läger. Ön är liten och sopren på ved men småkvistar som trillat från träden finns det gott om och det räcker bra för matlagningen och till en mindre brasa mot kvällen.

Kvällspaddling i en opackad båt.

Spegelblankt!

Storberget i bakgrunden.

Storlommen är här lika vanlig som duvor på Järntorget och när jag vid midnatt krupit ner i säcken hör jag hur fåglarna ropar på varandra var sida om min ö. Ljuden ekar i fjärran och vaggar mig till sömns. 

Dag 3
Långvattnet gör skäl för namnet och övergår nu i en smal kanal. Skogen är gammal och vacker, men kalhyggen och planterade virkesåkrar börjar tyvärr dyka upp då jag närmar mig Nyfors. Är inte detta ett naturreservat(?), tänker jag för mig själv. På flera ställen har man t.o.m. huggit hela vägen ner till vattnet. Inte vackert och uselt för den biologiska mångfalden. Något skogsbolagen gärna inte pratar högt om.

Packraften och jag promenerar genom ett sorgligt skogslandskap.

Vid Nyfors släpper jag ut lite av luften i båten och börjar traska 3km rakt västerut för att sen vid Risviken påbörja paddlingen söderut. Nu har jag äntligen en lätt medvind i ryggen och jag kommer raskt fram till de vackra öarna i mitten av Stora Korslången. Lingonön ser allra mest inbjudande ut och här finns en ordentlig eldstad samt flera fina släta plättar för tält.

Lingonön

Stenigt i Stora Korslången.

Om jag hade lite ved igår så finns här nu torra träd i överflöd. Det finns så mycket att jag drar igång en ordentlig brasa redan innan eftermiddagen hunnit övergå till kväll. Eldandet pågår fram tills midnatt då tröttheten slår till.

Lägereld med utsikt.

Lingonön

Dag 4
Min ursprungsplan var att stanna ute fem dagar men matförrådet visar sig bara hålla för fyra och att sitta vid lägerelden hungrig är inget för mig. Målet med dagen blir således att ta sig hela vägen till bilen.

Lunchstopp

Storlom

Efter ett lyft vid Korslångssmedja gör jag ett kortare lunchstopp. Vinden kommer och går och när den lägger sig helt blir det lika varmt som en vanlig svensk sommar. Jag fortsätter söderut med vinden bitvis knuffandes i ryggen. En spindel som kitesurfar med sitt nät susar förbi i hög fart. Det är första gången jag faktiskt ser detta på riktigt och det verkar vara rätt effektivt.

Slutpaddlat och kanske dags att tvätta bilen?

Vid Kloten blir det återigen ett lyft och sen ytterligare några kilometer på vattnet tills jag når den plats där bilen står. Inspirerad av packraftaren Caj Koskinen slänger jag upp båten på biltaket för att på så vis slippa blåsa upp den vid nästa tillfälle. Pillet mer remmarna går nog dock jämt upp med arbetet att blåsa upp den.
Malingsbo-Klotens naturreservat överraskade väldigt positivt men nästa gång tar jag nog kajaken då det blir ganska långa distanser att paddla.  Hur som helst väldigt fina omgivningar med vildmarkskänsla. Hit tänker jag ta mig fler gånger!

2 kommentarer:

  1. Koolt! Ser superfint ut. En sån där liten uppblåsbar lockar helt klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!:) Börja med att hyra för att se om det är något för er. Jag gick o köpte en direkt utan att ha testat vilket visa sig vara helt rätt beslut!:D https://packraft-sverige.se hyr ut till en ganska blygsam peng och båtarna är ju så små att de kan skickas med posten.

      Radera