söndag 3 september 2017

Eugmo skärgård

Sommaren har gått och hösten knackar på dörren. Dagarna börjar bli kalla och för det mesta är jag helt själv här ute i den finska skärgården. På helgerna kan någon båt åka förbi men för det mesta är det helt tyst och stilla, precis som jag vill ha det! Eftersom jag redan lever det simpla livet har några tältturer aldrig blivit av så den här helgen är det dags att ändra på den saken. Min finska vän Sanna gör mig sällskap och tur för henne att jag äger friluftsutrustning för flera, ja numera t.o.m. två kajaker.

Middagen är säkrad!

Dag 1
Vi startar från Fiskehamn denna blåsiga men soliga fredag. Vinden ligger i ryggen och ger oss god hjälp söderut och eftersom sällskapet är nybörjare på området väljer vi att gå inomskärs, mellan Långreveln och Byrkholmen. Sedan vidare via kanalen söder om Orrskäret och slutligen rak kurs mot Flaskskärssanden på Tolvmangrundets nordostsida. Här finns en fin sandstrand, toalett, en stuga att låna gratis samt en stor eldstad med gott om ved. Historien förtäljer att en ensamvarg, vid namn Bruno, tillbringade sina somrar här så i folkmun kallas stället för Brunos.

Flaskskärssanden

Två skönheter vid Flaskskärssanden (Brunos).

Dag 2
Solen väcker oss tidigt och idag är vinden svag. Jag lyckas lura sällskapet att ta vägen på utsidan av Tolvmangrundet, vilket visar sig bjuda på rejäl sjögång då gamla vågor rullar in från öppet hav. Jag blir mest sjösjuk medan Sannas blick och hållning blir allt stelare. Vågorna avtar dock ganska fort när vi rundat ön och kan fortsätta söderut. Innanför Örarna blir det i princip spegelblankt, så en lunch vid Öuran sandstrand passar utmärkt. Någon kilometer söderut på samma ö ligger fiskarbyn dit jag dagspaddlat en gång tidigare och ryktet säger att det går en fin vandringsled genom öns alla sevärdheter, men den hinner vi inte med denna gången för nu skiner solen för fullt och vinden är svag så då gäller det att paddla.

Öuran sandstrand

Vi fortsätter söderut till Mässkär för glassköp samt spatserande på ön. Planen är sen att tälta på Örarna men när ett trettiotal kajaker från Outdoor Academy stormar sandstranden letar vi istället på en intilliggande ö och finner en fantastiskt slät och fin klippa med panoramavy över öppet hav. Vinden skall vara svag hela natten så här sover vi nog tryggt.

Klipptältning at its best.

Det bjöds även på lite norrsken.

Dag 3
Natten blev precis som prognosen så tältet är följaktligen blött av kondensen, men morgonsolen torkar upp det mesta innan vi börjar paddla norrut igen. Nu tar vi vägen innanför Tolvmangrundet för att sedan luncha vid Orrskärs Sanviken. En fin plats med eldstad, vindskydd samt toalett.

Orrskärs Sandviken

Vi rundar Orrskäret på norrsidan och paddlar sen raka spåret mot Lilla Lusön där mammas stuga ligger. Under tre dagar paddlade vi ungefär lika långt som en normal dag för mig längs Sveriges kust, men målet var inte att plöja kilometer utan istället få några härliga dagar i det fria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar