fredag 15 september 2017

Skim Kayaks - Differ, Braveheart LV & Beaufort LV

Sedan 2009 har jag paddlat Skim Kayaks Differ och varit mycket nöjd med den, framförallt sittställningen. Den är som gjuten för min bak och min paddelstil. Jag har testat många kajaker genom åren men aldrig hittat någon som jag sitter så bra i som Differ och det är kanske en av de största anledningarna till att den kajaken fick följa med mig längs Sveriges kust sommaren 2015, där det ofta blev dagsetapper över 12h non-stop. Differ passar de flesta och även mig som bara är 168cm lång och väger 63kg.
 
Differ utanför Ystad.
 
Kajaken har stora luckor både fram och bak, är väldigt lättdriven och det låga däcket gör att den inte är så vindkänslig. Vidare rymmer den relativt mycket packning (180l) och kan enkelt utrustas med fotroder, vilket är rätt behändigt på längre expeditioner. Kajaken har dock sina nackdelar, vilka blev ganska tydliga under min HBB-paddling. Skrovformen är lätt rundbottnad utan skarpa slag vilket gör den något instabil vid öppen havspaddling och sedan har den en tendens att "gräva ner sig" i vågorna p.g.a den raka formen (lite "rocker"). Det i kombination med en fullpackad kajak och det låga däcket gör att man inte "går så torr" vid busväder. Dessutom har jag länge stört mig på utformningen av de stora luckorna vilket innebär att de är ganska svåra att öppna och stänga, om de inte är smorda. Allt detta sammantaget fick mig att börja leta efter en ny kajak och praktiskt nog ligger Skim Kayaks-fabriken i Kokkola, väldigt nära mammas sommarstuga. Här har jag paddlat dagligen mer eller mindre hela sommaren så det har funnits gott om tid att testa nya kajaker ordentligt.
 
Jag och min Differ söder om Kalmar.

Allra först testade jag en Braveheart LV. Oj, vilken vacker kajak och otroligt stabil i vågor, kanske en av de allra mest stabilaste jag paddlat. Inte undra på då botten är i princip helt flat med mycket "rocker" och skarpa slag vilket gör att den svänger på en tiokrona och surfar riktigt lätt. Den rymmer dock inte så mycket packning och jag upplevde den något trögdriven. Personligen tycker jag den är mer lämpad för helgturer och/eller som lek- och surfkajak snarare än en expeditionskajak, men den gode Eike Köhler har använt denna för flera olika expeditioner så visst går det.
Braveheart LV - visst har hon fina former? Foto: Skim Kayaks

Kajak nummer två som jag testat under några dagar är en Beaufort LV. Jag har varit inne på denna modellen tidigare innan min långpaddling runt Sveriges kust men då fanns det aldrig riktigt tid att testa ut den ordenligt, så därför valde jag att köra med det jag kände bäst just då.
 
Beaufort LV samt Differ

LV står för Low Volume och är alltså en liten mindre variant av den populära storebrorsan. Jag fastnade ganska snabbt för känslan, stabiliteten i vågorna och hur lätt den surfar. Dessutom går den mer "torrt" i vågorna jämfört med Differ. Packluckorna riktigt lätta att öppna/stänga och dessutom finns ett praktiskt litet dagsfack på fördäck. Tyvärr har den en liten packlucka fram, men det funkar och inget jag direkt stör mig på längre. Volymmässigt är den ganska lik Differ men tack vare kajakens geometri upplever jag den större och mer lättpackad trots lilla luckan fram.
 
Beaufort LV redo för natten.

Min fördom sa mig att Beaufort LV borde vara mer trögdriven än Differ, då den senare är mer än 30cm längre. Jag har paddlat från stugan till land massor med gånger och börjar ha rätt bra koll på ansträgningen samt farten. Utifrån känslan gissar jag oftast tiden exakt på minuten så jag blev något förvånad när jag vid en given ansträgning paddlade Differn och Beaufort LV på i princip samma tid, vid flera tillfällen. Nu är testet ganska ovetenskapligt men säger ändå något om hur lättdriven kajaken är. Enligt Skim Kayaks beräkningsmodeller skall den vara rätt lik Differ, eller kanske t.o.m. något mer lättdriven.
 
Beaufort LV med sin karaktäristiska akter.

Jag gjorde en custom-beställning och fick exakt den utrustning och färger jag ville ha. Flexpedaler, keel strip och så röd såklart! Däremot kommer jag tyvärr inte överens med Kajaksports sitsar, som numera sitter i alla Skim-kajaker. Testade både storlek S och M, men båda ger mig "träsmak" i baken och känns allmänt obekväma. De är för djupa och för mycket skålformade. Vems bak har använts vid gjutningen? Den liknar i alla fall inte min, den saken är klar. Problemet löste sig dock genom att Skim Kayaks laminerade en Differ-sits åt mig, likt den jag har i min gamla kajak. Custom-anpassningar är för övrigt något de är väldigt bra på, ja kanske t.o.m. bäst!?
 
Beaufort LV:s sittbrunn med en Differ-sits.

Första mötet vid fabriken. Foto: Skim Kayaks.

Med facit i hand borde jag paddlat Beaufort LV runt Sveriges kust, men nu är jag åtminstone den första (och enda?) personen som paddlat en Differ. Dessutom kan jag ju paddla kusten en gång till! Hoppas på många härliga turer tillsammans med min nya kärlek! Återstår bara att piffa upp henne med lite fina dekaler, för nu är det lite naket på sina ställen. Sedan är hon perfekt! ...nästan.
 
Differ samt Beaufort LV i månskenet.

8 kommentarer:

 1. Trevlig läsning. Jag väntar själv på att om några veckor hämta min Beufort i full storlek som de nu bygger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar! :) Jag tror du kommer bli riktigt nöjd. Det är en fin kajak som visat sig perfekt för expeditionspaddling men även för lek i vågor. För mig är den tyvärr lite för stor, annars gillar jag de stora luckorna samt den generösa volymen.

   Radera
  2. Åh, nu blir jag nyfiken, upplever du LV som lite för stor? Eller syftar du på den större? Är lite lur på att köpa mig en beaufort lv, men som kvinna i medelsize vill jag ju ha nått hyfsat smidigt, både till att utvecklas paddlingtekniskt och ha på turer...;)

   Radera
 2. Lyckemig, jag syftar på den större! :) LV är perfekt för mig och fullastad tycker jag den går bättre i vattnet än Differ. Paddlade mellan Sverige och Finland i somras under drygt en vecka och det finns egentligen inget jag stör mig på med den kajaken, tvärtom! Är 168cm och väger 63kg. Jag tror du kommer gilla den kajaken, men se till att provpaddla först. Passa på att beställ exakt de färger du vill ha. Evert är väldigt tillmötesgående där. Hälsa från mig! :)

  SvaraRadera
 3. Hej, jättetrevliga utvärderingar av kajakerna. Jag har en liten grönlandskajak och får inte med mig så mycket packning jag vill. Beauford lv låter intressant. Jag vill ha en större kajak med fortfarande med rätt lågt fördäck. Undrar hur lång du är - själv är jag 1.63....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för dina rader! :) Jag är 168cm och tror en Beaufort LV skulle passa dig riktigt bra, men testa först om du har möjlighet. Däcket är lite högre än i en grönlandskajak. Om du har korta ben och vill ha mycket packutrymme kan du vid beställning välja att flytta främre packskottsväggen bakåt och använda den som fotstöd. Se dock till att lämna några centimeter som du sedan bygger upp med foam-klossar så att du har lite justeringsmöjligheter. Jag vet många kompisar som har den lösningen, själv valde jag dock pedaler för att slippa krångel om man får för sig att sälja kajaken. Det går ju fortfarande att förvara grejer framför fötterna vilket å andra sidan kan vara rätt praktiskt vid längre expedetioner. Tänker t.ex. på en paddeljacka som du snabbt och enkelt vill kunna komma åt från sittbrunnen.

   Radera
 4. Hei Ivan; jeg er nybegynner og søker en havkajakk som skal brukes på korte dagsturer, den skal være stabil og håndtere bølger riktig bra. Jeg er 183 cm og 75 kg. Jeg vurderer Beaufort LV og Braveheart LV. Hvilken av Skim kajakkene egner seg best til dette formålet - eller er det andre kajakker du anbefaler meg å se på? Mvh Kjetil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi pratades ju vid via messenger, men jag blev lite nyfiken på vilken modell det blev till slut?

   Radera