söndag 12 november 2017

Dagstur på Ömmern

Termometern visar -3°C när jag paddlar ut på det spegelblanka vattnet och min skädda sitter som berget. Eftersom kajaken förvaras utomhus nu för tiden - om någon har förvaring under tak att erbjuda i Göteborgsområdet så säg till! - är det ganska uppenbart att minusgraderna är orsaken till problemet. Jag fortsätter en bit utan skäddan men kajaken åker fram och tillbaka i ett zickzack-mönster så kliver iland för att kunna dra ut skäddan ur boxen. Mycket riktigt, där är fullt med is.

Frostig morgon.

Luften är frisk och på sina håll är det en del dimma. Jag börjar ångra att jag inte stack ut redan igår med tältet men blåsvädret avskräckte, eller rättare sagt blev jag nog lite bekväm. Hur som helst är det en fantastiskt fin morgon.

Svalt, dimmigt och lugnt.

Stilig låga.

Landvetters flygplats gör sig påmind och på sina håll gapar hyggen tomma likt öppna sår i skogslandskapet. Trots det börjar en lätt vildmarkskänsla infinna sig men det beror till största delen på de fina öarna och att jag varken hör eller ser någon mänsklig aktivitet, förutom ljudet från biltrafik i fjärran. Det är med andra ord inte knäpptyst här men en lugn dag som denna märks nog ljuden extra tydligt.

Sol och dimma var det här!

Jag tar iland på en liten ö i norra delen av sjön för att luncha och slappa i solen. Ett rådjur som förmodligen hade samma tankar som jag flyger upp från sin plats, hoppar ner i vattnet och simmar över till grannön. Knappast någon badkruka!

Lunchstopp.

Lunch med utsikt.

Fisksoppa med inslag av grönt.

Dagen passerar snabbt och jag börjar paddla söderut mot Olofsered, där jag ställt bilen. Sjön har legat som en spegel i princip hela dagen och någon båt ser jag aldrig. Solen går ned strax efter fyra och luften blir återigen lika kylig som i morse. Vattnet på min kajak börjar t.o.m. frysa till is så det blir skönt att komma in i bilen igen även om ett tält hade varit mysigt. Nästa gång kanske jag gör en tvådagarstur på sjön, för nu har jag koll på de fina lägerplatserna.

Magisk dag!

Kvällspaddling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar