lördag 28 april 2018

Packrafting på Sverkestaån - 2018.04.27-28

Snart åker jag till den finska skärgården, men innan dess passar jag på att frilufsa lite i närheten av föräldrarhemmet. Sverkestaån är ett 37km långt vattendrag som börjar i sjön Norrmogen och mynnar sen ut i Arbogaån. Ytterbysjön är en av sjöarna längs vägen och ligger intill mina föräldrars ägor i Bergslagen så jag tar min packraft samt packning och promenerar ner till sjön. Det är höga flöden i ån så flera av forsarna kan jag obekymrat paddla förbi.

Nedre forsen.

Som vanligt har jag ingen ambition att nöta distans utan det primära nu är att få en tältnatt i det fria. Trots utlovat uppehåll kommer några lättare regnskurar, men annars är det mest en blandning av sol och moln. Jag passerar Strålsjön och sen vidare in på Gålsjön där Grönbo naturreservat tar vid i södra ändan. Sveriges skogsbruk, med Sveaskog i spetsen, är rent ut sagt uselt på miljöhänsyn så att få se en orörd skog mellan alla gräsliga kalhyggen värmer, trots att mina händer börjar vara rätt kalla av regnskurarna och blåsten.

Finväder mot kvällen.

Att hitta en vettig tältplats visar sig bli en liten utmaning p.g.a. den höga vattennivån, men strax söder om Gålsjön gör ån en usväng och längst ut på udden finner jag en någorlunda torr plätt. Allra helst föredrar jag att sova på en ö, men en udde som denna är nästan samma sak för det går inte att ta sig hit torrskodd.

Kvällsmat på öppen eld.

Spegelblankt!

Bävrarna leker i vattnet ett femtiotal meter bort och tack vare dem har jag gott om ved att elda. Jag njuter av stillheten och minns mitt allra första friluftsäventyr som gick med ett par kanadensare just på denna å. Då var friluftslivet något nytt och spännande men jag får fortfarande samma känslor i kroppen när jag kommer ut på tur.

En uppförstorad bäver (inget teleobjektiv med denna gången).

Strax innan midnatt kryper jag ner i säcken och vaggas till sömn av enkelbeckasinen som flyger länge precis ovanför lägerplatsen.

Tältmys.

Morgonen börjar lika lugnt som kvällen avslutades igår och jag konstaterar att fästingen på foten är den första för i år. Efter att den plockats med naglarna lagar jag sen frukosten på mitt vedeldade kök och paddlar efter det tillbaka ut i Gålsjön där jag tar iland på östra sidan för att sedan vandra drygt 3km tillbaka till mina föräldrars gård. Visst, jag kunde ha paddlat tillbaka men nu ville jag testa hur det är att vandra lite "längre" med båten helt hoppackad. Planerna på längre packrafting-äventyr gror för fullt.

Här tar jag iland och påbörjar vandringen hemåt.

2 kommentarer:

  1. Rolig läsning. Paddlade sverkestaån när jag var typ 15 år så det är 25 år sen fast det känns som igår. En rolig tur om än blöt då vi välte i många forsar ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Ungefär vid samma tidpunkt när jag bodde hemma så såg man relativt ofta paddlar som passerade "vår" sjö, men numera är de ganska sällsynta trots att paddling blir allt mer populärt.

      Radera