lördag 14 juli 2018

Sverige till Finland, dag 1: Grisslehamn-Understensviten

Distans: 17,5 km
Paddeltid: 2 h 59 min
Total distans: 17,5 km
Dagssnitt: 17.5 km/dag
Vind: 1-2 m/s NO
Paddelväg: klicka här

Nu har det blivit dags att förverkliga en dröm jag haft länge, att korsa Ålands hav med kajak och sen vidare in i Ålands skärgård. När jag paddlade Sveriges kust var långa överfarter det jag bävade för allra mest, men nu är det annorlunda för jag har sällskap i form av Tomas. Dessutom inbillar jag mig att man måste kliva ur sin comfort zone emellanåt för att känna mer uppskattning och tillfredsställelse. Det måste få skava lite ibland, annars blir livet platt.

Dags för kajakstuvning.

Tomas och Sofie plockar upp mig i Örebro och sedan kör vi vidare till Singö strax norr om Grisslehamn. Termometern visar närmare 30 grader och efter att ha vinkat av Sofie börjar Tomas och jag paddla i den kvava sommarvärmen. Kajaken går som en pråm och är så nedlastad att vågorna sköljer över akterdäck trots obefintlig sjö. Jag är somrigt klädd och har ett dåligt kapell så blir fort ganska blöt, men i den heta luften gör det inte så mycket.

Spegelblankt!

Vi går i princip raka spåret till Understen men upptäcker där att ön är ett skyddsobjekt. Jag har sett flertalet paddlare tälta på denna ö tidigare så blev något förvånad. Nåja, vi paddlar någon kilometer in mot land igen och finner en någorlunda plats för att dra upp kajakerna.

Här sover vi inatt, med fyren Understen som närmaste granne.

Efter ett svalkande kvällsdopp och lite mat är det så dags för sängen. Ikväll sover vi under bar himmel och imorgon blir det tidig uppgång då vi korsar Ålands hav och den stora farleden. Skönt att slippa plocka med tältet.

Kvällsdopp

Inte så tokig utsikt.