tisdag 17 juli 2018

Sverige till Finland, dag 4: Hållfastgrunden-Österörarna

Distans: 28 km
Paddeltid: 5 h 33 min
Total distans: 102 km
Dagssnitt: 25.5 km/dag
Vind: 0-4 m/s NO
Paddelväg: klicka här

Svartmyrorna i tältet väcker mig strax innan klockan sju. Innertältets blixtlås är igendragna men myrorna har ändå letat sig genom den minimala öppning som finns där och när väl en lyckats och satt ut sina spår följer säkert de andra efter. Jag börjar med frukosten redan innan Tomas klivit ur tältet. Med tanke på att han är snickare och jag en morgontrött kontorsarbetare är det som just skett smått otroligt.

Morgonstund har guld i mun!

Vi börjar paddla i nordostlig riktning i obefintliga vågor och vindar, men ju längre norrut vi kommer mot öppen horisont desto mer tilltar vågorna och vinden. Efter att ha passerat fyren Kalven och vikit av åt höger är vi ute vid Ålands kanske allra mest exponerade kustlinje.

Öppen horisont

Tomas gillar klippor.

Här finns få öar att gömma sig bakom vid busväder, men idag är det tämligen lugnt och Tomas leker i vågorna som sköljer upp längs klippväggarna.

Tomas och vågorna.

Lunchstopp och bad.

Efter cirka tio kilometer öppen kust är vi återigen tillbaka i skyddad skärgård. På håll skymtar vi en ovanligt stor motorbåt som inte riktigt passar in i den här skärgården, men när norgeflaggan visar sig faller pusselbiten på plats. Vid Hamnsundet passar vi på att tanka kajakerna med välsmakande vatten samt köper en varsin öl och en glass. Det finns en bastu här men då planen är att paddla några kilometer till hoppar vi det för den här gången.

Lokalproducerat.

Nu är tälten resta på en liten ö intill Boxö ön. Värmen och de svaga vindarna ser ut att fortsätta så det blir väl lika svettig paddling imorgon med misstänker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar