torsdag 19 juli 2018

Sverige till Finland, dag 6: Dömmarskär-Jurmo

Distans: 33 km
Paddeltid: 6 h 25 min
Total distans: 165 km
Dagssnitt: 27.5 km/dag
Vind: 0-2 m/s N
Paddelväg: klicka här

Tältet var ovanligt varmt igår, så det blev ganska sent innan jag somnade. Att någon dessutom övervarvade en vattenskoter i fjärran hjälpte inte direkt till att locka fram John Blund, men jag somnade till slut och vaknar återigen av att solen värmt upp tältet till ett vältempererat växthus.

Frukosten är klar.

Det set ut att bli lugnt och varmt även idag, konstaterar vi båda under morgonrutinen. Nu har vi varit ute ett tag och börjar få ordning på allt det praktiska så max två stressfria timmar från revelj till sittandes i kajakerna är inga problem.

Ännu en lugn morgon.

Efter att ha gått tämligen rakt österut ett tag är du nu dags att börja glida lite mer norrut då vi tänkt avsluta turen i Nystad. Vi stöter på ett paddlargäng från Malmö och stannar givetvis till för en pratstund. Tomas visar sina färdigheter i social kompetens och jag fotograferar. De har varit ute ungefär lika länge som oss och undrar om det verkligen går att paddla över Ålands hav. Givetvis svarar vi, men att det i princip var spegelblankt säger vi så klart inget om.

Tomas och paddelgänget från Malmö.

Som vanligt blir det ett svalkande bad innan lunch även denna dag på en plats där vattnet är klart och friskt. Här finns i princip inga stugor så vi behöver inte skämmas över att vara nakna. Rent generellt är det ganska få stugor i Ålands skärgård om man jämför med andra platser jag paddlat vid.

Lunch och bad, även idag.

Vi fortsätter efter lunchstoppet ut i vad som på kartan ser ut som en hästsko. Färden dit går genom smala passager och under en bilväg. Ibland kan man tro att vi paddlar mindre sjöar och vattendrag. Den stora variationen är inte unik för denna dag utan har följt oss hela resan och verkligen överraskat både mig och Tomas positivt. Här finns områden som påminner om de karga branta klipporna i Bohuslän eller de flata skogsbeklädda öarna i Vänern, men även platser som får mig att tänka på Blekinges, Stockholms eller Bottenvikens skärgård. Det är en blandning av allt och det är just variationen samt väldigt mycket orörd natur som gör området perfekt för kajakpaddlare. Här finns i princip inga båtar och väldigt mycket att upptäcka.

Vass....

...en vägtunnel...

...och klipphällar med en höstlik kuliss.

Vid Jurmo fyller vi vattenflaskorna, köper lite färskvaror samt några öl. Givetvis glider ett par glassar med av bara farten. Klockan börjar visa kväll så paddlingen därefter blir endast någon kilometer till en liten ö på östra sidan av Jurmo. Nu har vi ungefär fyra mil kvar till Nystad och två dagar på oss, det borde vi fixa.

Tomas med glass i Jurmo.

En varsin kall i kajaken påväg ut från Jurmo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar