söndag 27 januari 2019

Fin is på Vänern - 2019.01.26

Här upp i Bergslagen har snötäcket lagt sig sedan någon månad tillbaka, men jag hann ändå med att åka drygt 20 mil på isarna innan dess. Idag planerar några vänner från Göteborg att åka på Vänern så jag passar på att följa med, även om resan dit är både lång och tidskrävande, men idag är det värt det för det lockas både med sällskap och bra isar.

Fyra hjälmåkare (en bakom kameran) samt jag. Foto: Caroline Henriksson.
Vi utgår från Friluftsfrämjandets stuga vid Rackeby som ligger mellan Kållandsö och Hindens Rev. Det står en del andra bilar parkerade här och någon undrar var jag kommer ifrån då min bil är den enda som är snötäckt. Jag har varit på Vänern många gånger förut, men det är först idag som jag debuterar på skridskor.

Öppen horisont med Vänersborg i fjärran. Foto: Caroline Henriksson.

Tomas och jag. Foto: Caroline Henriksson.

Infrysta isblock i ytterskärgården.

Isen innanför öarna är tjock och det är på vissa ställen ett tunt täcke av snö, men inget som stör åkningen. Vi åker mot ytterskärgården och möts av öppen horisont samt fin kärnis som lagt sig rätt nyligen, men några hundra meter ut är det öppet vatten så det gäller att vara försiktig.

Knöligt på några få ställen. Foto: Caroline Henriksson

På tur kan man aldrig vara sur. Foto: Caroline Henriksson.

Det är många gäng ute på isen idag och vi får även syn på långfärdsskridskolegendaren Mårten Ajne
som rundar den lilla ö där vi valt att luncha för dagen.

Blankt och fint mellan isblocken.

Lunchplatsen för dagen.

Totalt blir det 24 härliga kilometer på isen och dagen avslutas med brasa och grillad korv som Tomas och Sofie bjuder på. Tackar för det! Avslutningsvis lägger jag in en liten film som Caroline har satt ihop och som ger en känsla för dagens åkning. Återstår att se när nästa skridskotur blir av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar