onsdag 24 april 2019

Påskpaddling vid Malingsbo-Kloten

Vädret är på topp och min påskledighet helt planlös. Jag bestämmer spontant under långfredagen att paddla på de vatten jag besökte med min packraft för ett par år sedan, men nu med en något mer lättdriven kajak.

Dag 1
Sommartemperaturen har hållit i sig under flera dagar nu så jag blir därför tämligen förvånad över att se isen ligga kvar i en del av vikarna när jag anländer med bilen till södra änden av sjön Stora Kloten. Vattnet är såklart isande kallt och jag har glömt mina tofflor, så jag får barfota trippa försiktigt vid sjösättning. I den här temperaturen klarar jag inte mer än några sekunder i vattnet innan smärtan tar över, trots det har jag lämnat torrdräkten hemma. Ungefär lika dumt som att ge sig ut på isen utan isdubbar.

Isande kallt.

Mina energinivåer har av oförklarliga orsaker varit nedsatta det senaste året, så jag tänker verkligen inte stressa dessa dagar eller jaga distans. Det viktiga är att vara ute i naturen och leva i nuet. Jag ska njuta av fina lägerplatser och varma bål. Nu är det torrt i marken och vedtillgången god så istället för gasolkök har jag med mig mitt vedeldade kök.

Is på sina håll.

Nosen är inställd mot öarna allra längst söderut i Stora Kloten. Där går som en tunn remsa av tre vackra öar som jag har för avsikt att slå läger på men en mindre ö intill visar sig ha släta fina klippor och en bra plats för tältet, så här får det bli.

Tält med utsikt.

Tyst och stilla.

Dag 2
Dagen börjar riktigt lugnt och planen är att med hjälp av min kajakkärra rulla över vägen vid Kloten och fortsätta norrut på Långvattnet. Om jag får feeling och känner mig i form fortsätter jag hela vägen upp till Nyfors och tar sen kajaken på kärran och rullar 3 km västerut för att sedan slå läger på Lingonön, d.v.s. samma runda jag gjorde senaste gången.

Lugn morgon.

Lyftet i Kloten går galant och kärran rullar fint trots en hel del övervikt. Utan att överdriva är det ganska dåligt skyltat här vart man skall ta vägen, så jag tråcklar mig ned intill fiskeodlingen och precis när jag är vid vattnet hör jag hur luften pyser ur det ena däcket med bra fart. Punktering kan jag kanske fixa men någon pump har jag så klart inte med mig. Det får bli ett problem för senare.

Tur min kärra inte är motordriven!

Med en sydlig vind i ryggen avancerar jag snabbt norrut mot en fin plats intill den första avsmalningen där jag tänder en ordentlig brasa och lagar min lunch. Här finns ved i massor så jag lastar kajaken med några stockar som jag sen tänker dumpa på ön någon kilometer norr om min lunchplats. Sist jag var där fanns inte ett enda vedträ att få så den här gången skall jag vara förberedd då jag tänker tälta där på tillbakavägen.

Lunchbrasa.

Precis när avsmalningen övergår till en mer öppen sjö stöter jag på patrull. Hela vägen är blockerad av ogenomtränglig is. Jag skulle kunna sitta i kajaken men saknar något att dra mig framåt med och att gå på isen känns för riskfyllt, speciellt då jag valt att lämna torrdräkten hemma. Lösningen blir att dra kajaken intill stranden tills jag når vattnet. På vissa platser är det så tjockt att jag vågar gå på isen, men då nära land.

Lastad kajak och en trött paddlare.

Hela proceduren tar både energi och tid då jag släpar kakajen totalt ca 300m, mestadels från land. Tanken på Nyfors får jag släppa och väljer att slå läger på den närmaste ön som mycket riktigt är renputsad på ved, men nu har jag ju med mig egen.

Favoritplats i repris.

Efter att tältet är på plats och punkteringen lagad tänder jag kvällens lägereld. Behöver inte snåla med veden och kan avnjuta middagen till Mästarnas Mästare. Storlommarna simmar nyfiket kring ön och ropar ljudligt till varandra. Mycket mer spännande än så blir inte den andra dagen på tur.

Varför välja mellan att titta på padda eller lägereld när man kan få båda?

Dag 3
Jag sover ovanligt bra efter gårdagens slit på isen och vaknar av måsarnas kackel utanför tältet. Planen för dagen är att ta mig söderut till Stora Kloten igen. Med tanke på min tveksamma lagning av däcket samt avsaknad av pump är det nog vettigast så. Isen som jag kämpade på igår har dessutom blåst bort under nattens sydliga vindar. Det var välkommet.

Lunchplats i lä för vinden.

Jag möter ett par kanadensare på vägen söderut. De är de första jag ser och med tanke på isen som låg igår var jag nog troligtvis allra först här för säsongen. Killen vid Nordic Discovery berättar att det var han som hyrde ut och lånar snällt ut sin handpump. Däcket håller luften bra och jag kan fortsätta söderut på Stora Kloten till en oemotståndlig lägerplats strax sydväst om Lövön. Här är fin naturskog på ön, en iordningställd eldstad samt en mindre sandstrand.

Lägerplats med solnedgång.

Fin skog.

Ved har jag här i överflöd så passar på att koka duschvatten som jag späder i en packsäck. Ett enkelt och smart sätt om man som jag inte gillar att bada eller duscha kallt, men så är jag också halvfinne och van med heta bastubad.

Kvällsmys.

Kvällen övergår mot natt och det är återigen dags att krypa in i tältet. Jag tröttnar aldrig på känslan av att omges av en varm sovsäck inne i ett litet tält på en fin liten ö. Luften är frisk och djurlivet tätt inpå. Storlommen vaggar mig till sömns även denna gång.

Dag 4
Solen värmer skönt mot tältet återigen på morgonen. Jag har lärt mig att sova antingen på en norr- eller sydudde för att kunna få både kvälls- och morgonsol. Sommartid kan det senare så klart vara skönt att slippa så då placerar jag tältet annorlunda.

En kajak kommer lastad.

Efter frukost går paddlingen mot den väg där bilen står parkerad, men den här gången kliver jag iland på en annan plats än där jag började. Istället för att gå tomhänt till bilen slänger jag upp kajaken på kärran. Det visar sig vara helt rätt beslut för längre fram möts jag av en kortare bit snötäckt väg där jag troligtvis hade kört fast med bilen. Kajaken kan jag skjuta över snön och konstaterar att man nog bör vara här tidigast i maj för att slippa kämpa med is och snö. Med en kajakkärra blir lyften dessutom tämligen enkla. Malingsbo-Kloten är ett riktigt fint och relativt orört område, så om man som jag gillar naturskogar med liten påverkan av människan är det här ett måste. De flesta öar hyser fina skogar och på Lövön i Stora Kloten har en större skogsbrand härjat vilket är klart sevärt. Här kommer jag paddla fler gånger.

2 kommentarer: