söndag 9 augusti 2020

Kajakramp 2.0

Under sommarhalvåret bor jag på en skärgårdsö och använder enbart kajaken som transportmedel. För ett par år sedan byggde jag en enkel kajakramp för att underlätta upptagning och isättning av kajaken, men jag kom ändå inte bort från det kritiska momentet då man skall ner i, eller ur, sittbrunnen med risk för att vågor sköljer in i brunnen då inte kapellet är på. Tankar på att bygga något mer rejält där man kan göra sig startklar "på land" och sen enkelt skjuta sig ut i vattnet har grott ett tag. I år blev det dags att förverkliga mina idéer.

Den nya rampen testkörs.


Själva huvudidén har jag snappat upp från nätet och sedan förfinat designen så att den passar mina behov bättre. Enkelt förklarat är det egentligen bara ett par brädor ståendes på högkant,  med några tygband mellan som kajaken vilar/glider på. Innerbredden är 60cm och längden på hela rampen 4m. Banden sitter jämnt fördelade på ett avstånd av ca. 57cm. Virket är tryckimpregnerat och huvudreglarna håller dimensionen 120x28mm. Vanligt trallmått med andra ord. Till det ett par mindre 45x28mm-reglar för att klämma fast tygbanden som jag beställde från Extremtextil. Det är egentligen samma typ av polyesterband som sitter på säkerhetsbälten i bilar och klassade för 2200 kg. Banden är 50mm breda och i ändarna vek jag dem ett par gånger och sydde för att de skall hållas på plats. Längden på banden anpassades så att de var helt raka från början, men de töjer sig en del och konstruktionen ger efter, så i slutändan blev det ganska perfekt. Med andra ord, lägg inte till extra längd för att få rätt båge på banden, det sköter sig självt.

Byggplats med utsikt.

50mm polyesterband från extremtextil.de

 

Eftersom min kajak ofta är lastad och tung ville jag ha ett par kölrullar i slutet av rampen.  En rulle räcker om man är försiktig men jag märkte på min förra ramp att botten på kajaken lätt trycks in om man har lite för mycket last. Dessutom är svarta gummirullar heller ingen bra grej om man inte vill ha nya ränder på sin kajak, så de nya rullarna är i polyurethan från tillverkaren Stoltz och är 195mm långa. Till dem gjorde jag en enkel vagga med rostfria gångjärn och tryckimpregnerat virke. Reglarna för kölrullarna är 95x45mm för att få rullarna något lägre ner och i ungefär samma nivå som tygbanden.

Kajakramp med kölrullevagga i slutet.

Rostfria gångjärn till vaggan.


Vattenståndet i Bottenviken varierar en del så därför fick jag idén att sätta på ett par 25l-plastdunkar i slutet av rampen så att den på så vis alltid hålls i samma position. Jag testade med både tre och fyra dunkar men det blev lite för mycket att trycka ner med kajaken. Två stycken är perfekt! Dunkarna sitter inte fast utan är bara inklämda i en träram och hålls på plats av rampens egenvikt. Innermåttet på facket är 243x410mm. Tack vare dunkarna slipper jag även algpåväxt på banden då de för det mesta är ovanför vattenytan.

Plastdunkarnas position.


Jag är väldigt nöjd med hur bra rampen fungerar och vaggan med kölrullarna är en väldigt praktisk extrautrustning, likaså plastdunkarna. Vill man göra det riktigt enkelt så skippa dunkarna och kölrullarna. Fungerar säkert alldeles utmärkt det med. Nu återstår att se hur länge bygget håller. Nästa version gör jag i aluminium. Lägger med en film som visar hur rampen fungerar i praktiken. Hoppas den kan inspirera.

Vilopositionen där jag lastar i, eller ur, kajaken.5 kommentarer:

 1. Läste det som kajak-kramp 2.0, tänkte att nu är du fast på en ö någonstans!
  Intressant lösning för upptagning och isättning av kajaken! Jag är nyfiken på hur du tar hand om repor och sprickor som man får på kajaken? Har en i glasfiberkomposit hemma som börjar samla på sig ett par rejäla repor nu, inget som gått igeonm skrovet än iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, när riktigt så illa är det inte än i alla fall.
   Repor lagar man enklast med gelcoat i samma färggod som du har på kajaken (RAL). Börja med att skrapa ut allt löst där repan sitter och tvätta med något fettlösande. Smeta på med gelcoat, så lite som möjligt för att minimera sliparbetet. Efter härdning är det bara att slipa slätt och sen polera. Tror jag körde med 1000- samt 2000-papper sist som finast om jag minns rätt.

   Radera
  2. Tack för tipset! Får bli till att ta tag i detta till hösten. Uppskattar bloggen

   Radera
 2. Hej Ivan,
  man börjar bli gammal och det blir mer och mer besvärligt att få kajaken, med mig själv i, i vattnet.
  Jag hittade din Kajakramp 2.0 och blev mycket inspirerad. Har den fungerat bra? Finns det några förändringar/förbättringar att göra?
  Strandkanten som jag tänkt mig är något brantare än den plats du valt, kan detta vara ett problem?
  Jag skulle uppskatta dina synpunkter och erfarenheter mycket innan jag kör igång.
  Hälsningar Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Ber om ursäkt för mycket sent svar. Hann du börja bygga någon ramp?
   Det jag tänkt ändra på är hur högt remmen längst ut sitter. Med mina nyare kajaker som har lite brantare köl så blir den första träffen lite onödigt hård vilket sliter på banden. Vidare skulle jag vilja ha någon enklare lösning på rampens position vid olika vattenstånd. Idag flyttar jag den manuellt.
   När det gäller lutningen på stranden så tror jag du får testa dig fram lite. Första tanken med rampen var att den aldrig skull gå mot botten när man går på den, men det kräver onödigt mycket flytförmåga vilket bara ställer till det när du skall paddla upp på rampen. Jag testade med olika antal plastdunkar för att se vad som fungerade bäst. För mig visade det sig att den bästa lösningen var att ha lite mindre flytförmåga. Ibland går rampen mot botten och ibland gör den inte det lite beroende på hur vattennivån är. Nu är jag ganska lätt (60kg) så gäller väl att hitta en lagom nivå där. Jag har sett en del som låter rampen bara ligga mot botten konstant, dvs skippa hela flytgrejen. Då blir det en riktigt enkel lösning men frågan är hur bra det funkar om stranden är lite brantare som i ditt fall?
   Vidare så funderar jag också på om man skulle kunna ersätta några av remmarna med kölrullar? För mig är det inga problem att skjuta ut kajaken men tjejen sliter lite med det ibland. Byta 2-3 remmar mot kölrullar gör nog den saken lättare. Finns en del man skulle kunna ändra på och gör jag en ny så tänker jag nog fixa till en bra lösning på allt jag radar upp samt göra den i aluminium:)

   Radera