fredag 18 september 2020

En timrad vedbod

Ni som följer mig har nog märkt att det varit tyst ett tag och det här är väl den främsta anledningen tillsammans med en del andra bygg- och syprojekt, mer om det senare. Vedboden tog mer eller mindre det mesta av min lediga tid och ork vid stugan i Finland, den här sommaren.

Inklämd mellan stenar och träd, här på plats i skärgården.

 

Det blev en timrad sak med svagt lutande långsidor i klassisk finsk stil. Morbror Stig högg stockarna i vintras och kusinen Kim visade mig grunderna innan jag på egen hand timrade allt med elsåg. Kusin Malin med man hjälpte mig med transporten ut till skärgårdsön och morbror Seth körde ut takplåtarna som Kim och jag monterade på slutet. Tack alla!

Gissar att jag lagt närmare 100h totalt, åtminstone, förmodligen ännu mer om man räknar med allt. Kim säger han timrar en vedbod på 20h så det har inte gått snabbt inte, men med tanke på att jag varit väldigt (onödigt?) noggrann samt är kontorsarbetare till vardags får det väl anses godkänt. Vem har å andra sidan bråttom? Om några år får vedboden förhoppningsvis samma fina patina som dörren, vars brädor jag sparat från den gamla vedboden.

Timrade på fastlandet. Här med sladdlös Husqvarna 535i XP. Väldigt trevligt att slippa avgaser.

Tungan rätt i mun.
 
Inte långt kvar nu. Ungefär 1,5 varv per arbetsdag var mitt tempo.

Det tog 40h att timra allt och endast 20min att riva.

Grunden på plats. Nu börjar det roliga att pussla ihop stockarna igen.

Monterad och klar på plats i skärgården.

Taklagsfesten är nära.

Handtag från skogen.

Regnvatten är bra att ha!

2 kommentarer:

  1. Blev ju väldigt snygg och framförallt välgjord! Klår alla bodar jag tillverkat. Måste erkänna att jag är imponerad. Du kommer ju från händigt släkte i rakt nedstigande led, så det vore ju konstigt ifall du inte skulle ha ärvt några praktiska kunskaper. Dina finska förfäder var också envisa, sega och händiga! H: Kim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kim! :) Om du hade lagt samma antal timmar så är jag säker på att den blivit dubbelt så välgjord. Men det är kul att jobba praktiskt, synd bara att man spenderat större delen av arbetslivet på kontor. Du kan kanske kan anställa mig som timmerbodtillverkare? ;)

      Radera