söndag 6 december 2020

De stora skogsäventyren - Pessinki fjällurskog

I sin serie De stora skogsäventyren har Peter Persson släppt ytterligare ett avsnitt, den här gången från Pessinki naturreservat. För mig som vurmar extra mycket för skogen samt gillar friluftsliv är det mer eller mindre julafton varje gång en ny film dyker upp och de blir bara bättre och bättre för varje gång. Området bjuder på mycket fjällbjörkskog men också en del riktigt fina urskogsartade barrnaturskogar mot slutet.


Det här är riktiga skogar, alltså inte planteringar och kalhyggen som idag utgör majoriteten av skogslandskapet. Skogsarealen av riktig skog är idag tyvärr försvinnande liten och om inte allmänheten känner till hur illa det är tror jag inte heller vi kommer få till någon förändring för skogsindustrin har pengar och makten. Där tycker jag Peter gör ett väldigt bra jobb, alltså att väcka naturintresset och visa vad vi håller på att förlora om maskinerna får ha sin gång.

Privata kalhyggen (sålda av Sveaskog för att undgå miljöcertifieringen) i Jokkmokk - Skogsmissbruket. Foto: Marcus Westberg

Skogen kommer tillbaka och för varje träd som tas ner planteras två nya brukar vara standardargumentet från skogsindustrin och ingenting kan vara mer fel. Det handlar om rena plantager men den riktiga skogen som bildats under århundraden, ja under flera tusen år, och som aldrig varit kalhuggen kommer inte tillbaka på de omloppstider mellan 60-80 år som är allenarådande idag. Det är alltså den sista spillran riktig skog, utan formellt skydd, som aldrig planterats eller kalhuggits som vi ska vara väldigt rädda om och som tyvärr skövlas av de miljöcertifierade skogsbolagen med Sveaskog i spetsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar