tisdag 26 april 2022

Byte av gummimuddar till paddelkläder

År 2012 skaffade jag egen torrdräkt som har följt med mig några tusen kajakkilometer sedan dess. När jag paddlade svenska kusten hade jag torrdräkt på mig nästan alla dagar, men sen var den sommaren också ovanligt kall och blåsig. Gummimuddarna runt handlederna gick sönder ungefär halvvägs på äventyret så vid längre överfarter tätade jag torrdräkten med eltejp. Lite visste jag då att det faktiskt är ganska enkelt att byta muddarna själv och lämnade därför efteråt in torrdräkten för reparation i en lokal kajakbutik. De bytta muddarna höll sen i ca sju år, så nu var det dags för byte igen, men den här gången gjorde jag jobbet själv.

En torrdräkt på tork under min sverigepaddling 2015.

Originalmuddar till Kokatat-dräkter är relativt svåra att få tag på och dyra. 600 kr och uppåt, bara för en halstätning! Jag fick tips från kajak.nu-Erik om dykbutiken Sealeds. Riktigt bra priser och väldigt hjälpsam personal. Rekommenderas varmt. Jag beställde 4 st. handledstätningar (paddeljacka + torrdräkt) samt 1 st. halstätning, PU-lim samt lite bivax för dragkedjan. Totalt ca. 700 sek.

Originalmuddarna på Kokatat-kläder är förmodligen limmade med tvåkomponentslim, så de fick jag aldrig bort, men det senaste bytet släppte fint med vallajärnet då det var limmat med värmeaktiverat PU-lim. Mitt tips är att alltid använda den typen av lim. Otroligt enkelt att jobba med och väldigt smidigt byte när det är dags för nya muddar. Allt som behövs är ett strykjärn på 80-90 grader, eller vallajärn i mitt fall.

Handledstätning klar för att värmas fast.

Börja med att tvätta limmytorna med oljefri aceton, rugga sen upp ytorna med sandpapper och tvätta igen. Efter det är det bara att pensla på limmet som med fördel späds i aceton. Låt torka och stryk på ytterligare en gång. När limmet torkat är det bara att placera muddarna där de skall vara och värma med strykjärn. Tänk på att använda något runt föremål inne i ärmen som du enkelt kan få ut efteråt. Jag skar isär en burk och gjorde ett enkelt krysstag i trä. När du värmt klart, känn efter med fingrarna att du inte kan lyfta gummikanten. Hittar du någon glipa är det bara att värma på lite extra.

Egensnickrad muddhållare.

Monterat och klart.Halstätningen är lite mer utmanande, men genom att punktlimma med jämna mellanrum går den att få till riktigt snyggt. Det förklaras bra i filmen nedan. Sealeds halstätningar passar perfekt till Kokatat-dräkten. En rund skål är smidig att ha som mothåll.

Enkelt att värma

Fabrikspassning!Några avslutande tips. 

  • Köp koniska handledstätningar om du vill att de ska löpa lätt och inte sitta åt så hårt.
  • Strö oparfymerat kroppspuder på muddarna efter varje användning (in- och utsida). Det förlänger livslängden och förenklar påklädningen markant.
  • Använd värmeaktiverat PU-lim. Lätt att plocka bort gamla muddar och underlättar monteringen.
  • Smörj dragkejdorna då och då med bivax eller stearin.
  • Skölj dräkten i sötvatten om du plaskat med den i saltvatten. Det förlänger också livslängden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar