onsdag 9 juli 2014

Gränsfors vildmarksyxa

Jag gillar svensktillverkade kvalitétsprodukter, särskillt om företaget har hållit igång över ett sekel. Gränsfors Bruks AB har tillverkat yxor över 100 år. Idag finns flertalet modeller i varierande storlekar, smidda för hand av olika smeder som har sina egna signaturer. Alla ackord är borttagna, så tillverkningen får ta den tid det tar, och yxans kvalité blir också därefter.


Den minsta yxan i sortimentet är endast 24cm lång. Själv ville jag ha något lite större, och då passar vildmarksyxan som handsken. 35cm lång och med en vikt på 0,6kg. Den är liten nog för att tas med på vandringar/paddlingar men stor nog för att klyva och kapa träd för lägerelden.

 
Skaft i hickory och monterad med träkil istället för epoxylim. Ett fint fodral i vegetabilgarvat läder medföljer. Fritt från tungmetaller och biologiskt nedbrytbart. Tärnsjö Garveri är ett av få företag i Sverige som fortfarande vegetabilgarvar sitt läder, dvs garvningen sker med naturliga syror från växtriket. Det är därifrån Gänsfors köper sitt läder.


Vårdar du bara denna yxa har du en som håller livet ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar