torsdag 31 juli 2014

Dag 10: Hals-Lyngnholmarna

Distans: 20 km
Medelhastighet: 4.5 km/h
Total distans: 213 km
Dagssnitt: 21.3 km/dag
Vind: 10 m/s SV
 
Strax innan lunch vinkar jag av Marlenes föräldrar och tackar för den goda maten igår. Snälla och gästvänliga, som alltid. Gör skutan startklar och riktar sen stäven mot sydväst och börjar paddlingen i den styva/hårda brisen. Som befarat är motvinden riktigt jobbig och på 40 min har jag bara kommit lite drygt 2 km, det är hälften av min normala marchfart. Vinden jag har från Hals drar även upp grov sjö och gör mig rätt blöt. Borde haft paddeljackan på mig, men får byta om vid lunchstoppet. Molnen ligger tätt så det är heller ingen värme i luften och jag börjar bli kall. Tar därför i land redan efter 4 km paddling på Stora Askerön.
Åter på torra land börjar molnen spricka upp medan maten står på spisen. Lika bra att fortsätta i samma outfit, det blir bara för varmt i jackan. Försöker få liv i min solpanel, men nu vägrar den att ladda batteriet även fast solen gassar. Skitgrejer, irriterande med saker som inte håller måttet.
Fortsätter söderut och får kämpa ordentlig i vinden vissa bitar. Passerar Tjörnbron och följer sen från Höviksnäs strandkanten som kröker sig mot sydväst efter några kilometer. Återigen en riktig fight med vinden men allra värst blir det överfarten från sydspetsen av Hakenäset till Lyngnholmarna. Öppen paddling på ca. 2 km men sjön är ändå grov och vågorna såpass stora att dom sköljer över kajaken och gör mig genomvåt på överkroppen. Varför satte jag inte på mig paddeljackan innan? Kajaken far åt alla håll och jag ser vita gäss överallt. Får koncentrera mig på att paddla tekniskt riktigt, annars kommer armar och axlar ryka. Påfrestningen är stor, har aldrig tidigare kämpat så länge och så hårt med kajaken. Tar meter för meter, sakta sakta närmar jag mig ön och i samma takt avtar vinden och vågorna då jag får lä bakom. Det känns som en seger när jag når den norra Lyngnholmen. Ser från norra sidan inte speciellt tältvänlig ut så väljer att fortsätta till den södra holmen men innan det byter jag om och sätter på mig jackan, varmt och skönt. Paddlar sen till nästa holme och hittar en fin liten vik med en bra slänt för tält. Här får det bli. Drar upp kajaken och ser att packluckan till fikaskottet är öppen. F***, glömde ju att stänga den vid norra holmen då jag bytte om. Ett riktigt rookie mistake!!! På endast 500 m paddling har skottet blivit halvfullt med vatten och alla saker däri flyter omkring, förutom kameran som ligger under vatten. Kanske dumt, men jag har alltid kameran oskyddad i fikaskottet. Det läcker aldrig in så länge luckan är på och jag kommer lätt åt kameran när jag paddlar, men den här gången fanns det inget som skyddade. Snabbt ur med batteriet och minneskortet och upp med objektivet och kameran på tork. Ingen aning om den fungerar, vågar inte testa förrän den fått torka ett tag. Har varit med om en dusch tidigare, då var det sötvatten men nu är salt inblandat och det kan knappast vara bättre. Bilderna för dagen få tas med min iPad. Scheisse!
 
Inte nöjd!
 
Blöt kamera
 
Reser tältet och går ner till kajaken för att göra den klar för natten. Står i vattnet för att stänga den bakre packluckan och känner hur nånting grabbar tag i min stortå. Instinktivt tänker jag att det är en krabba, men realistiskt misstänker jag att det bara är plankton eller något liknande. Tittar ner och ser en röd halvstor sak springa iväg, aggresiv verkar den också för den riktar sina klor mot mig. Inte mycket som går min väg idag och t.o.m. krabborna är emot mig.
 
Lyngnholmarna
 
Lagar pannkakor utanför tältet och får för fösta gången på den här turen användning för mina skalkläder. Bådar gott för nattsömnen, vill ju ha det svalt. Maten smakar extra gott efter den slitsamma dagen. Kroppen säger över 40 km paddling, klockan visar 20, men så gick det väldigt långsamt på de tunga partierna. Gör klart kvällsdisken och besöker öns högsta punkt för att ta lite kort, men ljuset är för dåligt och bilderna blir riktigt usla med paddan. Hoppas kameran kommer igång imorgon, för så här kan vi inte ha det!
 
Kvällsmaten
 
Skådar en tvåmannakajak på andra sidan ön när jag väl är på toppen, men finner inget tält och ser inga människor. Kajaken är dessutom dåligt uppdragen och det vore konstigt att gå iland på den sidan där vinden ligger på. Förstår rätt snart att den måste drivit hit. Var är dom som satt i, eller har den bara åkt med vinden från någon annan plats? Blir lite nervös, kommer jag stöta på döda kroppar vid stranden? Vinden var väldigt hård tidigare idag och nybörjare kan mycket väl ha gått runt, drunknat och sen drivit iland. Tar mig en närmare titt och ser att kajaken är rätt sliten och trasig, den måste ha åkt långt och har troligtvis legat här ett tag. Finner inga kroppar, och det är väl tur det. Robinson Crusoe poppar upp i mitt huvud och det känns som jag är ensam långt ute på havet. Ensam till havs förvisso, men skeppsbruten är jag då inte!

3 kommentarer:

  1. hoppas kameran torkar upp och blir glad!

    SvaraRadera
  2. Du skulle skulle stannat är. Hoppas kameran klarar sig

    SvaraRadera
  3. Es ist tot, men jag får väl säkert ut nått på försäkringen. Tur att det var min "skitkamera" och inte "finkameran" som var med.

    SvaraRadera