torsdag 24 juli 2014

Dag 3: Ramsholmen-Pinnö

Distans: 27 km
Medelhastighet: 5.2 km/h
Total distans: 69 km
Dagssnitt: 23 km/dag
Vind: 4 m/s NV

Vaknar till en azurblå himmel och ett stilla hav, återigen. Natten var något svalare den här gången och sov ganska bra. Sist låg jag på solvarma klippor vilket kan vara förklaringen till varför det var så varmt.
Idag tänkte jag runda den fruktade Tjurepannan om allt går som det ska, så får inte slöa. Har runt 17-18 km dit. Plockar iordning mina saker och lägger på en remsa silvertejp på förskottet där jag igår noterade var det läckte in. Nu måste det bli tätt. Sätter mig i kajaken och styr den rakt österut in mot land. Går mellan Lindön och Resö och följer sen Lindöns östra sida söderut. Skärgården kokar av liv, vart jag än tittar ser jag båtar. Både uppankrade och farandes. Undrar hur mycket trafik jag kommer se här i maj nästa år då jag tänkte starta min Sverigepaddling? Troligtvis väldigt lite och alla fina tältplatser kommer jag ha helt för mig själv.
 
Spegelblank start
 
På håll ser jag en inbjudande liten sandstrand och bestämmer mig för att göra ett lunchstopp med bad. Det visar sig vara något sank botten och säkert är det också förklaringen till varför inga båtar håller till här. Går ändå ganska bra att bada näck och efter den sköna svalkan plockar jag ihop och svänger skutan söderut igen. Mitt vatten börjar ta slut och vid Fjällbacka skärgård finns inte mycket sötvatten att hämta. Bäst att fylla på i Havstenssund. Något balansaktigt tar jag mig upp från gästbryggan och plockar sammtidigt ut mina vattenbehållare. 5 kr ger 80 liter, det borde räcka! Köper en glass samt ett paket mjölk så jag kan göra pankakor till kvällen. Paddlar sen ut från Havstenssund för att runda Tjurepannan. Exponerad plats där det verkligen syns på klipporna hur enormt höga vågor som kan gå här. Idag blåser det bara 4-5 m/s, så det blir inga konstigheter för mig.
 
Tjurepannan till höger
 
Fortsätter i lugn och lagom fart och glider in bland småöarna vid Norra och Södra Gåsö sammtidigt som jag hör en norrman ropa:
"Du holder go fart!"
Känner direkt igen båten och mannen och kommer ihåg att han studerade mig när jag elegant (?) tog mig upp ur kajaken vid Havstenssund. Jag säger att jag har en bit kvar att paddla så det gäller att inte slöa, även om jag har en hel del dagar tillgodo för den här tripen.
Finner ingen bra tältplats och bestämmer mig för att ta mig till Stora Måkholmen som jag lunchade på under en paddeltur tidigt i våras. Går på utsidan av Pinnö och nästan längst ner vid den södra spetsen dyker en fin liten vik upp med långa och plana klippor. Ligger tre brädor intill vattnet och stenar utlagda i en ring. Ser direkt att det varit någon eller några med kajak och tält här. Bara att tacka och ta emot. Min lägerplats får bli här istället. Helt för mig själv, det hade jag knappast varit på Stora Måkholmen. Drar upp båten och slår upp tältet. Tar så ytterligare ett nakendopp innan jag påbörjar matlagningen. Det skulle ju bli pannkakor ikväll var det bestämt sen tidigare.
 
 
 
Min plats är helt tom på folk och jag har fri horisont, men så helt plötsligt kommer en båt och lägger till bara ett tiotal meter från min plats. Funkar väl så länge dom inte är ivägen för mina bilder. Äter pannkakorna och börjar fotografera när solen gått ner. Ungefär sammtidigt bestämmer mina grannar att åka. Som den blyga svensk jag är vågar jag mig till platsen först efter att dom åkt. Spanade nämligen in en drivstock modell större när jag paddlade iland så vill titta närmare på den, och den visar sig vara enorm. All drivved bleknar i jämförelse. Undrar hur mycket brasa man får ur den?
 
Tvättbjörnsbränna
 
Ingen idé att elda och känner heller inget sug efter det nu när det så varmt. 23 grader hela natten säger prognosen. Tur att vinden har tilltagit. Både fläktar skönt och håller myggen borta. Jag drar mig tillbaka in i tältet en stund efter 23 och drar ner rullgardinen. Ett coverband spelar i fjärran. Imorgon tänker jag ta en ordentlig sovmorgon. Ingen stress!
 
Pinnö

2 kommentarer:

  1. Noterade också den stocken när vi paddlade förbi härom dan, grymt stor. Överlag verkar Pinnö vara en bra ö för turer när det är svalare, massor av ved! Finfina bilder som vanligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den måste besökas fler gånger. Har nog aldrig sett så mycket och så rejäl drivved. Tack för dina kommentarer. Många som läser, men få som lämnar spår!:)

      Radera